luni, 27 iulie 2015

Guvernul Romaniei traieste in Romania?!

Citesc o stire detaliata pe www.antena3.ro in legatura cu rectificarea bugetara. Dat fiind faptul ca traim cu totii in Romania si cunoastem foarte bine problemele si nevoile acestei tari – pentru ca ne lovim de ele in fiecare zi – intreb si eu : GUVERNUL ROMANIEI TRAIESTE IN ROMANIA?!

Inteleg sa apreciez guvernul cand are niste rezultate si sa-l critic atunci cand greseste, potrivit evaluarilor mele.
Cum sa tai de la transporturi si sanatate, cand aceste doua sectoare sunt cele mai suferinde la capitolul investitii si nevoi financiare? Cum poate o tara fara autostrazi si cu drumuri nationale nemodernizate, de nivelul anilor ‘ 70, sa taie bani de la transporturi?! 
De ce este sanatatea mereu cenusareasa bugetului?! Cate subiecte dramatice din spitalele romanesti si institutele de boli cronice si grave vedem in fiecare zi? 
Cand Apararea are nevoie de bani ca de aer pe fondul agresiunii Rusiei in Ucraina, taiem si de la Armata? Ca sa dam din nou un purcoi de bani institutiei basiste, bugetofage si inutile numita STS?!

Poate cineva din marele PSD va incerca sa-i convinga pe Teodorovici si Ponta ca nu Transporturile, Sanatatea si Apararea trebuie sa fie sacrificate. Ca ceva in neregula in aceasta conceptie.
Sincer, nu inteleg ce ratiuni stau la baza modului in care se fac aceste reduceri. Sunt convins ca Guvernul are explicatiile sale. Care insa nu se potrivesc deloc cu gandirea mea in privinta necesitatile urgente ale Romaniei. Cu siguranta, eu sunt cel defect…
——————————-
Primăriile, consiliile judeţene, Ministerul de Interne şi cel al Educaţiei primesc mai mulţi bani, potrivit rectificării bugetare de săptămâna aceasta. În schimb, Transporturile şi Sănătatea sunt marii perdanţi.
Astăzi, la prima şedinţă a conducerii PSD, cu Liviu Dragnea ca lider interimar, ministrul de Finanţe va prezenta proiectul de rectificare bugetară în faţa liderilor de partid.
Guvernul se reuneşte mâine, într-o şedinţă specială, pentru a definitiva reîmpărţirea bugetului.
MINISTERELE MUNCII ŞI FINANŢELOR, CEI MAI MULŢI BANI
Ministerul Finanţelor Publice: 711,9 milioane lei (salarii şi proiecte)
530,3 milioane lei (pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri pentru restituirea proprietăţilor)
Ministerul Muncii: 1.222,0 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe
La nivelul ministerelor, Finanţele vor primi peste 1,24 miliarde de lei pentru salarii şi proiecte, dar şi pentru plata despăgubirilor în procesele de restituire a proprietăţilor.
MInisterul Muncii este următorul câştigător în urma rectificării şi va beneficia de o sumă similară pentru plata alocaţiilor pentru copii, a pensiilor şi a indemnizaţiilor.
Ministerul Afacerilor Interne: 565,7 milioane lei
Ministerul Afacerilor Externe: 55,0 milioane lei
Ministerul Justiţiei: 43,7 milioane lei
Ministerul Public: 43,5 milioane lei
Ministerul Educaţiei: 40,3 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe
Bani în plus ajung şi la Interne, pentru plata salariilor şi pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Ministerul de Externe primeşte 55 de milioane de lei pentru salarii, deschiderea de noi consulate şi pentru achiziţionarea de autoturisme, iar Justiţia va avea bani în plus pentru instanţe şi penitenciare. Suma din dreptul Ministerului Educaţiei reprezintă finanţarea Institutului Cantacuzino.
Guvernul are grijă şi de Parlament, care primeşte puţin peste 10 milioane de lei în plus, pentru ambele camere.
TRANSPORTURILE ŞI SĂNĂTATEA PIERD PESTE 1,5 MILIARDE
Ministerul Transporturilor: -985, milioane lei
Ministerul Sănătăţii: -613,9 milioane lei
Ministerul Economiei: -13 milioane lei
Ministerul Apărării: -96 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe
Cele mai mari diminuări de buget se înregistrează la Transporturi, aproape un miliard de lei şi, în mod surprinzător, la Sănătate, care va avea un buget mai mic cu peste 600 de milioane. Cele două ministere sunt urmate la mare distanţă de Economie şi Apărare, care rămân fără 13 milioane, respectiv 96 de milioane de lei.
De bugete majorate vor beneficia şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 120 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii câte 21 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază, 15 milioane lei, Administraţia Prezidenţială, aproximativ 11 milioane lei, Camera Deputaţilor, 8 milioane lei şi Senatul, aproximativ 3 milioane lei.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi discutat şi aprobat, marţi, într-o şedinţă specială a Executivului.
SHARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu