duminică, 12 iulie 2015

Ghid de bune maniere - Cat de mult insistam atunci cand sunam pe cineva?



Telefonul mobil este una dintre cele mai utile inventii ale zilelor noastre: ne ajuta sa comunicam si sa ne informam rapid, ba chiar ne poate salva viata in situatii critice. Aparatul poate fi si insa si o sursa de iritare daca nu stim cateva reguli simple de eticheta.


Despre una dintre ele vorbim acum: cat de mult insistam atunci cand sunam pe cineva? 


Cum este cel mai de bun-gust sa procedam atunci cand ne dorim sa telefonam unei persoane si sa ii transmitem o urgenta? Pe vremea bunicii nu suna bunica, indiferent ca isi dorea sa vorbeasca cu soacra ei sau cu sora ei, nu o suna de mai mult de 5 ori, nu lasa telefonul sa taraie de mai mult de 5 ori, tocmai pentru ca zgomotul era foarte puternic. Astazi nu mai sunt acele telefoane cu tarait, astazi sunt acele telefoane mobile la care afisajul ne permite sa verificam ce persoana ne suna.


Desigur, exista optiunea de mesaj automat pe care putem sa il dam si este de bun-gust sa folosim aceasta functie a telefonului, pentru a semnala persoanei ca suntem intr-o situatie in care nu putem raspunde la telefon si vom reveni imediat ce ne eliberam. Iarasi, sunt si exceptii. In cazul in care am sunat, lasam telefonul sa sune pana cand ne inchide reteaua, de ce spun asta?


Inclusiv telefoanele fixe in ziua de astazi au optiunea „mod silentios”, pentru ca apoi, la finalul siestei sau la finalul sedintei persoana sa observe exact cine a telefonat si sa poata reveni. Este de preferat sa revenim cu un telefon nu imediat, sa nu sunam persoana de 2-3 ori, 5 ori, 10, ori, repetativ la aceeasi ora... este clar ca nu poate sa raspunda. Am telefonat o data in prima parte a zilei, vom reface actiunea in cea de-a doua parte a zilei. Vom lasa timpul sa rezolve aceasta situatie. 


Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu