sâmbătă, 11 iulie 2015

COZILE DE TOPOR SA IA AMINTE – Procurorul Emilian Eva, autorul rechizitoriului din dosarul „Telepatia”, a fost retinut de DNA pentru luare de mita, spalare de bani si fals. Eva a fost defilat in catuse de DNA. Ani de zile, parchetul anticoruptie a refuzat sa-l ancheteze pe Emilian Eva, folosit la diverse executii judiciare. Acuzatiile de coruptie impotriva lui Eva pun sub semnul indoielii corectitudinea tuturor dosarelor instrumentate de acest procuror

Uneltele din Justitie folosite la tot felul de executii si comenzi judiciare sa ia aminte! DNA s-a lepadat de una dintre cozile sale de topor, pe care a utilizat-o impotriva celui mai puternic adversar al lui Traian Basescu. Procurorul Emilian Eva (foto), autorul rechizitoriului din dosarul „Telepatia”, a fost retinut, joi 9 iulie 2015, de DNA, pentru luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii. Emilian Eva - fost procuror DNA, in prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iasi – a fost defilat in catuse in fata jurnalistilor si dus in arestul Politiei Capitalei, urmand sa fie prezentat Inalta Curte cu propunere de aresatre preventiva.
Pe langa acuzatiile extrem de grave la adresa lui Emilian Eva, dosarul ridica mai multe semne de intrebare. Spre exemplu, ne intrebam: cum a fost posibil ca un asemenea procuror, asupra caruia planeaza asemenea suspiciuni, sa activeze ani de zile la unul dintre cele mai importante parchete din tara, in speta DNA? De asemenea, ne intrebam: cum a fost posibil ca ani de zile nimeni sa nu se atintga de Emilian Eva, desi impotriva acestuia au fost formulate mai multe plangeri penale? Caci, iata, brusc procurorii DNA descopera o multitudine de fapte de coruptie pe care le-ar fi comis Eva. Iar aici trebuie sa ne aducem aminte ca, in 26 iunie 2015, Emilian Eva a fost pus sub control judiciar intr-un alt dosar in care este acuzat de efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, si fals in declaratii.
Sunt intrebari la care sefii DNA din ultimii ani ar trebui sa raspunda. Pana atunci, in opinia noastra, un lucru este cert: Emilian Eva a fost folosit la diverse executii judiciare, printre care si cea din dosarul „Telepatia”, dupa care sistemul s-a debarasat de el. La fel de sigur mai este un lucru, credem noi: acuzatiile grave de coruptie care planeaza asupra acestui procuror pun sub semnul indoielii corectitudinea tuturor dosarelor pe care acesta le-a instrumentat.
Iata acuzatiile DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 09 iulie 2015, ora 16.55, pana la data de 10 iulie 2015, ora 16.55, a inculpatului EVA EMILIAN, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
-luare de mita,
-spalare de bani,
-efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite,
-fals in declaratii.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunilor mai - iunie 2014, perioada in care o ruda a sa se afla internata in spital, inculpatul Eva Emilian i-a solicitat unui medic, sa depuna toate diligentele profesionale „ca sa fie bine pentru toata lumea”, in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate. Ulterior acestei solicitari, in data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala, fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals. Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Eva Emilian.
Dupa solutionarea favorabila a acestei cauze, in intervalul august 2014 – martie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.
Astfel, in perioada august 2014-martie 2015, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian un numar de 57 de tablouri, ulterior acesta din urma intermediind tranzactionarea lor catre o persoana, in schimbul unui comision de 16.000 de euro.
In acelasi context, in luna februarie 2015, pretextand ca trebuie sa restituie suma de 20.000 de euro luata cu imprumut de la un om de afaceri, pentru a achizitiona tablouri si a le revinde, inculpatul Eva Emilian a pretins si primit de la acelasi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuti pe care a sustinut ca urma sa le remita omului de afaceri. In fapt, inculpatul a revandut aceste tablouri sau le-a pastrat, fara a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.
In acelasi interval, inculpatul Eva Emilian a pretins si primit de la medicul respectiv un tablou, la un pret subevaluat, pentru care a platit suma de 1.000 de lei, in loc de 2.000 de lei, cat era valoarea de piata. Ulterior, in intervalul susmentionat, inculpatul Eva Emilian a pretins si primit de la de la aceeasi persoana, cu titlu gratuit, inca doua tablouri.
La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar inculpatul a obtinut de la Ministerul Culturii – Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii un numar de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii aflate pe teritoriul statului mai sus mentionat, una dintre aceste picturi fiind pretinsa si primita cu titlu de mita.
In intervalul august 2014-iunie 2015, inculpatul Eva Emilian a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.
Concret, in intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achizitionat, de la diverse persoane fizice, un numar de 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-a lasat in custodie spre evaluare la o casa de licitatie din Bucuresti, dintre acestea un numar de 16 tablouri fiind evaluate la suma totala de 81.600 de euro.
In perioada ianuarie – februarie 2015, inculpatul Eva Emilian a postat prin intermediari, spre vanzare, pe un site de anunturi un numar de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de catre pictori renumiti, solicitand suma totala de 51.800 de euro.
In intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane fizice sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori/restauratori, si a valorificat sau a incercat sa valorifice un numar de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de catre inculpatul Eva Emilian si alti intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei.
Din analiza declaratiei de avere pe anul 2015, data pe propria raspundere, a rezultat faptul ca, inculpatul Eva Emilian a facut in cuprinsul ei mentiuni necorespunzatoare adevarului care sunt in totala contradictie cu situatia de fapt descrisa mai sus.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Inculpatului Eva Emilian i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentat la data de 10 iulie 2015, Inaltei Curti de Casație si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Accesari:1855

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu