marți, 28 iulie 2015

Vaccinarea copiilor, spaima părinţilor

În România, tot mai mulţi părinţi refuză să-şi mai vaccineze copiii. Ei consideră că imunizarea are prea multe efecte secundare şi bebeluşii sunt expuşi astfel la tot felul de pericole. Statisticile recente indică faptul că, în România, rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a ajuns la 75%, cu 20 % mai mică decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

  • Medicii români recomandă imunizarea bebeluşilor
    Medicii români recomandă imunizarea bebeluşilor
Publicitate
biologice care conţin suspensii de microorganisme omorâte, atenuate sau derivate ale microorganismelor, care dau imunitate împotriva unor boli prin stimularea producerii de anticorpi.
Acestea sunt administrate frecvent prin injectare, dar există şi varianta soluţiilor orale sau a spray-ului nazal. Contactat de Libertatea, medicul Monica Luminos a explicat în detaliu de ce e atât de importantă imunizarea:
“Ne naştem cu un sistem imun de apărare contra infecţiilor imatur şi de aceea avem nevoie de stimularea acestuia cât mai precoce, ceea ce realizăm prin intermediul vaccinurilor. Altfel, copiii sunt expuşi contactului cu germenii din mediul înconjurător, care pot cauza îmbolnăviri severe, cu mortalitate crescută şi sechele importante”.
Iată care ar fi afecţiunile care pun viaţa bebeluşilor în pericol:
Difteria - E o boală foarte periculoasă, care afectează abilitatea copilului de a respira (nasul, amigdalele, laringele şi faringele) şi poate duce la complicaţii grave. NU uitaţi: bacilul difteric există în natură şi la purtători. Nu vă puteţi ţine copilul într-un glob de sticlă. Nu există imunitate naturală faţă de difterie şi nici după boală.
Poliomielita - E una dintre cele mai severe afecţiuni contagioase existente. Maladia a fost eradicată, cu ajutorul imunizării, însă tot mai există riscul de răspândire în unele ţări. De aceea, vaccinarea bebeluşului este esenţială, pentru că boala afectează sistemul nervos, determinând apariţia paraliziei permanente a corpului.
Tetanos - E o infecţie rară, dar extrem de periculoasă, care se contractă simplu, prin tăieturi sau răni deschise şi cauzează spasme musculare bruşte şi atât de puternice, încât pot rupe oasele.
Rujeolă (pojar) - Rujeola declanşează epidemii cu precădere toamna şi la începutul primăverii. Această boală a copilăriei este extrem de contagioasă şi afectează mai ales copiii cu vârste între 1 şi 3 ani care nu sunt vaccinaţi şi nu mai sunt protejaţi de anticorpi proveniţi de la mamă. Virusul rujeolei se transmite prin particule de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Rujeola e o boală ce pune pacientul la grea încercare, pentru că virusul rujeolei lasă organismul cu imunitatea la pământ. Aşa se explică de ce rujeola e însoţită adesea de complicaţii: de la simple otite, faringită, conjunctivită până la grave pneumonii, encefalită, insuficienţă hepatică sau chiar deces.
Tusea convulsivă - Pentru majoritatea populaţiei ar părea o boală banală a copilăriei, însă ea se manifestă foarte grav la nou-născut şi la sugar (cu perioade de apnee, stop respirator, cu consecinţe grave asupra oxigenării creierului copilului). Sursa de infecţie pentru aceşti copii o reprezintă mamele cu tuse persistentă (care, de fapt, nu ştiu că au tuse convulsivă - determinată de bacilul pertussis) sau fraţii mai mari ori bunicii. De aceea, tendinţa actuală în lume este de vaccinare antipertussis a gravidelor după 32 de săptămâni de gestaţie (anticorpii se transmit transplacentar la făt şi protejează nou-născutul până la vaccinarea lui la două luni).
Hepatita B - Este una dintre cele mai frecvente infecţii cauzate de virusul cu acelaşi nume. Aceste infecţii pot duce la apariţia icterului, a diareei, a vărsăturilor şi a complicaţiilor ficatului.
Tuberculoza - Este o infecţie foarte gravă, care afectează, în principal, plămânii, dar se poate extinde şi la organele învecinate, punând viaţa copilului în pericol.

Vaccinuri obligatorii

  • vaccinul contra hepatitei de tip B (în primele 24 de ore de viaţă)
  • vaccinul contra tuberculozei (BCG), administrat la 2-7 zile de viaţă
  • vaccinare hexavalentă DTaP-VPI-Hib-HVB ce cuprinde vaccinul contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemophilusului influenzae tip b şi hepatitei virale tip B (la două luni)
  • vaccin pentavalent DTaP-VPI-Hib (la 4 luni)
  • vaccin DTaP-VPI-Hib-HVB (la 6 luni)
  • vaccin pentavalent şi vaccin RRO împotriva pojarului, rubeolei şi parotiditei (la 12 luni)
  • vaccin DTaP (la 4 ani)
  • vaccin DTaP-VPI (la 6 ani)
  • vaccin RRO (la 7 ani)
  • vaccin VPI (la 9 ani)
  • vaccin DT9 diftero-tetanic (la 14 ani)

Vaccinuri opţionale

  • vaccin antirotavirus în două doze administrate oral până la 6 luni
  • vaccinare antipneumococică împotriva infecţiilor cu pneumococ, pneumonii, bronşite, otite, sinuzite, meningite
  • vaccinare antipapilomavirus, contra cancerului de col uterin (la fete cu vârste mai mari de 9 ani)
  • vaccinare contra varicelei (două doze administrate la interval de 6 săptămâni, după vârsta de 9 luni)
  • vaccinare antimeningococică împotriva septicemiei şi meningitei cu meningococ (o doză după vârsta de 2 ani)
  • vaccinare antihepatită A (o doză după vârsta de un an, urmată de un rapel la 6-12 luni)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu