miercuri, 16 noiembrie 2016

Sorin Dumitru Cazan: „Un popor nu poate propăși fără o stare de sănătate bună!”

Sorin Dumitru Cazan: „Un popor nu poate propăși fără o stare de sănătate bună!”

poza stire cazanÎn cazul sănătăţii, ne confruntăm cu aceleaşi tare ca şi în domeniul educaţiei: subfinanţare, racile vechi, mentalităţi blocate şi, ca rezultat, un sistem bolnăvicios care a devenit autofag. Propăşirea unui popor nu poate fi imaginată fără o stare de sănătate mulţumitoare şi fără servicii de prevenţie şi tratament bine puse la punct. O naţiune bolnavă înseamnă o naţiune blocată în suferinţă şi neputinţă. Nu este normal ca cei care au nevoie de îngrijiri medicale amănunţite să se gândească la clinicile din străinătate ca la singura opţiune, fie că şi-o permit sau nu. Este situaţia dramatică pentru categorii sociale defavorizate.
Populaţia trebuie să beneficieze în întregimea ei de servicii medicale cuprinzătoare, iar starea de sănătate a tinerei generaţii trebuie supravegheată şi asistată indiferent de zonă. Evaluarea serviciilor de sănătate trebuie să înceapă din zonele izolate şi de la păturile dezavantajate.
Statul român a promis prin Constituţie că va avea grijă de cetăţeni. Acest lucru nu este opţional, este obligatoriu. Trebuie luate în serios angajamentele pe care statul le-a făcut în faţa cetăţenilor săi. Sănătatea este una dintre obligaţiile pe care statul român le are faţă de cetăţenii săi, obligaţie de la care nu se poate deroba.
Subfinanţarea sistemului sanitar duce la lipsa de echipamente moderne, dar şi la descurajarea personalului medical, la fel ca în educaţie. Până şi principiul pe care funcţionează finanţarea spitalelor, pe numărul de paturi, pare creat anume pentru a genera un cerc vicios. Se ajunge astfel la finanţarea bolilor și nu la vindecarea lor, aşa încât în loc să fie finanțate cazurile rezolvate, ceea ce înseamnă eficienţă, sunt bugetate cât mai multe boli. România înregistrează în prezent una dintre cele mai scăzute performanțe pe indicator precum speranța de viață, mortalitatea în general și mortalitatea infantilă în special și calitatea vieții în ansamblul ei.
Un popor nu poate propăși fără o stare de sănătate mulțumitoare a membrilor săi. Iar starea de sănătate are nevoie de un sistem de sănătate bine pus la punct. Aici, ca şi în alte domenii, există o problemă de sistem, de datorii şi lipsuri care s-au acumulat în timp.
Obiectivele pe care le voi promova în calitate de deputat PRU:
-      Implementarea unei filozofii de finanțare a sistemului de sănătate care să stimuleze performanța și calitatea actului medical și care să asigure stabilitate și predictibilitate
-      Repoziționarea personalului medical în societate în conformitate cu rolul și beneficiile aferente meseriei pe care o practică
-      Elaborarea unei noi legi cu o concepție unitară
-      Dezvoltarea sistemului de educație și prevenție
-      Dezvoltarea unui sistem de servicii de asistență comunitară și la domiciliu
-      Stimularea și dezvoltarea competențelor medicinii primare
-      Regândirea modului de abordare a programelor de sănătate în prevenție, tratament, monitorizare, îngrijire
-      Implementarea conceptului de „Buget al medicului”.
Sorin Dumitru Cazan – candidat PRU Neamț pentru Camera Deputaților

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu