marți, 18 august 2015

Tema de gandire:

Tema de gandire:
Se face caz ca prea se vrea sa fim considerati functionari publici. Oare ce se intelege din urmatorul articol de lege? A se vedea in special alineatul (2)
LEGE nr.95 din 14 aprilie 2006
privind reforma în domeniul sănătăţii
Textul actului publicat în M.Of. nr. 372/28 apr. 2006
Art. 375. - (1) În scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical.
(2) Având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public.
(3) În legătură cu exercitarea profesiei şi în limita competenţelor profesionale, medicului nu îi pot fi impuse îngrădiri privind prescripţia şi recomandările cu caracter medical, avându-se în vedere caracterul umanitar al profesiei de medic, obligaţia medicului de deosebit respect faţă de fiinţa umană şi de loialitate faţă de pacientul său, precum şi dreptul medicului de a prescrie şi de a recomanda tot ceea ce este necesar din punct de vedere medical pacientului.
Cred ca ar trebui sa se respecte articolul de lege si sa se coreleze cu aberatiile din Codul Penal. Nu stiu daca in oricare tara din Uniunea Europeana si nu numai medicii sunt considerati functionari publici.
Legea 132/2014 privind aprobarea OUG 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Lege nr. 132/2014
38. La articolul I, dupa punctul 121^1 se introduce un nou punct, punctul 121^2, cu urmatorul cuprins:
"121^2. La articolul 375, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
*(2) Avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia.*"
In atare conditii, prevederile Codului Penal prin care medicii sunt asimilati conditiei de functionari publici contravin acestor prevederi si ar trebui abrogate. Corect?
Intrebare: De ce se iau in consideratie prevederile Codului Penal, prin care suntem pusi in conditia de functionari publici, si nu prevederile de mai sus, care afirma contrariul? Prevederi care sunt totusi in vigoare, din cate stiu. Poate ca exista un interes sa fim considerati functionari publici. Poate ca "la butoane" sunt inca aceia care au introdus in vigoare actualul Cod Penal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu