marți, 18 august 2015

Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente

Decizia Guvernului de a majora treptat salariile medicilor si de a impozita atentiile primite de acestia de la pacienti a starnit reactii negative in randul corpului medical.


Astfel, Alianta Medicilor subliniaza intr-un comunicat faptul ca scopul principal urmarit prin manifestarile de protest din ultimele zile este modernizarea sistemului de sanatate, atat in beneficiul pacientilor, cat si al cadrelor medicale, nu doar majorarea salariilor sau "legalizarea spagii".


"Principala cauza a lipsei unui sistem medical modern in Romania este clientelismul politic, iar de acest lucru sunt vinovate toate partidele. Bugetul sanatatii este enorm, insa a fost constant administrat de oameni numiti numai pe criterii politice care au adus intregul sistem de sanatate in pragul colapsului actual.

Citeste si  Iata cum vom plati "spaga" la medic


Datorita proastei administrari a bugetului sanatatii de catre cei numiti politic nu sunt bani nu numai pentru salariile medicilor, dar nici pentru dotari elementare in multe spitale, ceea ce are efect negativ direct asupra sanatatii pacientilor", se arata in comunicatul postat si pe pagina de Facebok a Aliantei Medicilor, unde se mai precizeaza ca reprezentantii aliantei au declinat invitatia Guvernului de a participa la discutiile menite doar sa detensioneze situatia generata de protestul pornit pe reteaua de socializare la care s-au raliat in ultimele zile peste 26.000 de cadre medicale.


De asemenea, intr-un comunicat remis ulterior presei, se subliniaza inca o data faptul ca medicii nu doresc "legalizarea spagii", ci salarii decente, pe masura activitatii prestate, si conditii de lucru optime, care sa le permita oferirea de servicii de calitate pacientilor.


"Suntem pur si simplu scandalizati de desconsiderarea pe care Guvernul o arata nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului. In nici o tara civilizata un pacient nu da o 'atentie' medicului.

Citeste si  Banicioiu: Salariile personalului din Sanatate vor fi DUBLATE pana la inceputul anului 2017


Am fost chiar de-a dreptul socati cand am auzit la televizor ca se va crea o lista de 'norme' care, daca sunt respectate, va face ca mita data medicilor sa devina legala. Este inadmisibil ca intr-o Romanie moderna sa se mai vorbeasca despre un act medical in termeni de dare de mita, spaga sau plic, ori legalizarea acestor fapte", se arata intr-un alt comunicat de presa postat pe pagina de Facebook a Aliantei Medicilor.


Reprezentantii medicilor se arata nemultumiti de faptul ca sindicatele au putut fi de acord cu "propunerea halucinanta de legalizare a mitei".


"Pozitia Aliantei Medicilor a fost clara de la inceput: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar in cadrul acestui proces de modernizare sa se rezolve si problema salarizarii. Bani exista, dar trebuie bine administrati. Din start am spus ca suntem impotriva legalizarii mitei, o actiune degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.


Ce s-a intamplat astazi este o desconsiderare, de catre toti cei care au luat parte la acele 'negocieri', pentru tot ce inseamna act medical in Romania si drepturi ale pacientilor", se mai arata in comunicatul citat.


De altfel, Alianta Medicilor anunta ca pregateste o "reactie publica mai detaliata" referitoare la deciziile luate astazi de Guvern si sindicate, pentru ca "aceasta practica a spagii din sistemul sanitar care, iata, are loc cu binecuvantarea politicienilor, trebuie oprita odata pentru totdeauna".


Premierul Ponta a anuntat, marti, ca salariile medicilor vor creste cu 25% incepand din octombrie, iar ulterior vor fi majorate in trepte.

Citeste si  Dupa medici si profesori, si politistii cer salarii mai mari


De asemenea, seful Executivului a declarat ca, in baza unui nou proiect de lege, medicii vor putea primi donatii din partea pacientilor, dar numai in anumite conditii. Decizia vine dupa ce Inalta Curte a stabilit ca primirea de atentii de la pacienti este infractiune, deoarece medicii sunt functionari publici.


Decizia Inaltei Curti a nemultumit intreg corpul medical, care s-a solidarizat amenintand cu proteste.



Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu