joi, 20 august 2015

Mesajul unui medic catre colegii sai: Statul v-a oferit ieri marea plata informala. Veti accepta, ori ba?



"Fiscalizarea platilor la negru, in formula propusa de Stat, e o abominatie. Loveste in sufletul relatiei medic-pacient. Il transforma pe medic in zapciu. Ii spune pacientului ca umilinta lui e impozabila. Transmite tuturor participantilor la actul medical zazanie, disensiune si obida. Statul roman a aruncat pisica, practic, in mijlocul nostru, al comunitatii medicale. Pisica e menita sa ne dezbine, sa ne inchida gura", scrie medicul Gabriel Diaconu pe Facebook, referitor la propunerea premierului de legalizare a spagii, el lansand totodata un apel catre colegii medici: "Piatra de incercare a oricarei comunitati la ananghie e daca, tentata de nevoia de liniste si pace, va subsemna la maximul compromis. Nu va fi prima data. Depinde de voi daca, de data asta, e ultima oara. (...) Vreau sa vad parafele voastre, cei care le veti pune jos in curand. Nu spre dauna pacientului. Spre binele lui. Si-al nostru, si-al celor ce vin dupa noi. Statul v-a oferit, ieri, marea plata informala. Veti accepta, ori ba?".


Amintim ca premierul Victor Ponta a anuntat, marti, dupa negocierile cu sindicatele din sanatate, ca Executivul va propune un proiect de lege prin pacientii sa le poata da bani doctorilor, dar doar daca vor indeplini concomitent trei conditii: plata sa nu fie conditionata de medic, plata sa se faca dupa incheierea actului medical si plata sa fie declarata, asa incat sa fie si fiscalizate.


Mesajul medicului Gabriel Diaconu postat pe grupul de Facebook "Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!":


"Buna dimineata camarazi, colegi, prieteni de demult, cunoscuti si necunoscuti, buna dimineata frati si surori.


Buna dimineata domnule prim-ministru Victor Ponta, sper ca nu va supara rau genunchiul in aceasta dimineata. Buna dimineata, domnule ministru Banicioiu. Marius Sepi, sper ca ti-ai baut cafeaua.


Si, pentru prima oara oficial din partea mea, buna dimineata domnule pacient. Buna dimineata, doamna pacient.


Autoritatile romane au baut ieri aldamasul pe o intelegere cu sindicatele din Sanatate. Pentru prima oara in Romania se legalizeaza mita daca e facuta elegant. Din spusele premierului, plata informala e normala cat timp indeplineste niste conditii. Doctorul va putea primi plic, daca (1) plicul e dat cu recunostinta, (2) dupa ce ti-ai facut treaba, si (3) platesti impozit pe plic. Ministrul Justitiei (!!!!) a fost ”insarcinat” de domnul Ponta sa gaseasca un ”limbaj” legal prin care asta sa devina posibil. Ar fi amuzant, daca n-ar fi monstruos.


Camarazi, zilele trecute am primit cadou o sticla de Bordeaux de la o pacienta. Se intorsese din Bordeaux, unde-a ajuns pentru ca tratamentul meu a ajutat-o sa-si invinga frica de zbor. In asentimentul legii, am primit un folos necuvenit. Cadoul a respectat triada simptomatica Ponta. Am deschis-o, sotia a baut un pahar, eu am baut un pahar. Cand mi-am turnat mie in pahar, s-a prelins un pic pe masa. Mi-am spus: sa fie de sufletul Guvernului. Cine imparte, parte isi face.


Fiscalizarea platilor la negru, in formula propusa de Stat, e o abominatie. Loveste in sufletul relatiei medic-pacient. Il transforma pe medic in zapciu. Ii spune pacientului ca umilinta lui e impozabila. Transmite tuturor participantilor la actul medical zazanie, disensiune si obida. Statul roman a aruncat pisica, practic, in mijlocul nostru, al comunitatii medicale. Pisica e menita sa ne dezbine, sa ne inchida gura. Astfel ca cei care azi au vad, si clientela, fugaritii de procurori, sa taca si sa-si vada de treaba, in timp ce mai sarmanii, mai putin mercantilii, mai sobrii halatului primesc doar niste zgarci pe os. Regula manipularii este ”divide ut impera”. Ne vor diviza. Ne vor stapani in continuare.


Frati si surori, 28 de mii de oameni aproape care va uitati la cadrilul zilelor de-antart, propun ca nu ne-am explicat suficient de clar pozitia autoritatilor. Spre deosebire de domnul Sepi si altii aidoma, lupta noastra nu e pentru bani. Medicii NU cersesc. Lupta noastra e pentru un principiu, si nu sunt doar cuvinte. Daca principiul va fi respectat, banii urmeaza.


Principiul se numeste DEMNITATE. Principiul se numeste RESPECT. Principiul se numeste DECENTA. Principiul se numeste ONOARE. Demnitate si pentru doctor, si pentru bolnav. Respect si pentru chirurg, si pentru operat. Decenta si pentru medic, si pentru pacient. Onoare si pentru primar, si pentru profesor, si pentru rezident, si pentru student.


Plicul fiscalizat in formula pontina e nedemn. E lipsit de respect. E indecent. E dezonorant.


Piatra de incercare a oricarei comunitati la ananghie e daca, tentata de nevoia de liniste si pace, va subsemna la maximul compromis. Nu va fi prima data. Depinde de voi daca, de data asta, e ultima oara. Medici mici si mari, tineri si batrani, aflati la primul pacient sau aproape de ultimul.


Domnule doctor, doamna doctor, priveste-ti bine parafa in dimineata asta, si-n cele care vor urma. Adu-ti aminte cat ai muncit pentru ea. Adu-ti aminte de omul pe care l-ai facut bine pentru ca ai parafat diagnosticul potrivit, tratamentul decent si solutia eficienta. Adu-ti aminte ce ai jurat odata. Adu-ti aminte:


1. Sa respect pe cel care m-a invatat aceasta arta la fel ca pe propriii mei parinti, sa impart cu el cele ce-mi apartin si sa am grija de el la nevoie; sa-i consider pe descendentii lui ca frati si sa-i invat aceasta arta, daca ei o doresc, fara obligatii si fara a fi platit

2. Atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta
 

De orice dauna sau violenta.


Sansele noastre de-a schimba Romania, zilele acestea, n-au fost niciodata mari. Minuscule sunt poate. Sansa ta, si-a mea, si-a voastra, e ca putem sa aratam oamenilor care ne-au hulit, ne-au scuipat, ne-au umplut cu mocirla anilor, din ce suntem facuti.


Suntem doctori, discipolii lui Aesculap.


Suntem medici, intre noi si pacient sta doar putiinta noastra de-a alina suferinta.


Mandri. Demni. Cu stiinta de carte dar mai ales de bun simt.


Niste zeci de mii de oameni au citit ieri indemnul meu. Vreau sa vad azi, aici, pe grup, parafele voastre, cei care le veti pune jos in curand. Nu spre dauna pacientului. Spre binele lui. Si-al nostru, si-al celor ce vin dupa noi. Statul v-a oferit ieri, marea plata informala. Veti accepta, ori ba?"



Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu