Intr-un interviu pentru HotNews.ro, doctorul Dorel Sandescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, afirma, in martie 2015, ca printr-un proiect legislativ, semnat de 100 de parlamentari, medicii isi vor putea trata pacientii in spitalele de stat si in regim privat. Plicurile vor fi practic oficializate dar sub conditia respectarii regulilor legii, iar banii din ele vor fi impozitati. Astfel, potrivit lui Sandescu se va stopa migratia medicilor Romani spre spitalele din strainatate.
Legea nr 46/2003 privind drepturile pacientului este cea mai importanta in ceea ce priveste cadourile si sumele de bani primite de medici de la pacienti. Legea, aprobata in timpul guvernarii Nastase, arata in Art.34 ca: “Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa-l recompenseze altfel decat prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective. Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii”.
Practic, legea adoptata in timpul guvernarii Nastase sustine ca medicul poate sa primeasca mita, daca aceasta reprezinta o recompensa pentru serviciile oferite, deci este oferita dupa tratamentul medical, si nu este ceruta de catre personalul medical, ci oferita de pacient din proprie initiativa.
Potrivit Gandul, Curtea Suprema a decis pe 3 decembrie 2014 ca medicii, care sunt angajati in spitalele de stat, sunt functionari publici. Or, din acest moment orice primire de foloase de orice natura este considerata mita, potrivit Codului Penal.
Exista o intreaga dezbatere publica cu privire la statutul medicilor. Daca ei sunt sau nu sunt functionari publici. Si mai important, daca intra sub incidenta Codului penal in ceea ce priveste luarea de mita.
Decizia Curtii Supreme vine dupa ce, la 30 septembrie 2014, Parlamentul a aprobat o ordonanta de urgenta a guvernului Ponta, care prevedea ca: “Avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia.” Astfel, guvernul Ponta a decis la inceputul anului 2014, prin OUG 2/2014, ca medicii nu sunt functionari publici, iar legile penale care se aplica ultimilor nu privesc si personalul din sistemul sanitar.
Legea pentru aprobarea OUG 2/2014 a fost una controversata, trimisa pentru reexaminare in Parlament de catre Traian Basescu, acesta argumentand ca medicilor li se diminueaza raspunderea penala.
Curtea Constitutionala a decis inca de la inceputul anului 2014 ca functionarii publici sunt si acele persoane care “functioneaza in baza unei legi speciale si nu sunt finantate de la bugetul de stat, exercita un serviciu de interes public si este supusa controlului sau supravegherii unei autoritati publice”, scrie Gandul.
ICCJ a decis pe 4 iunie 2015, fara drept de apel, ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial pe 5 august si a intrat in vigoare de la acea data.
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a criticat, vineri, decizia Curtii Supreme de la sfarsitul anului trecut, care presupune ca medicii nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti. CMR a precizat ca medicii nu sunt functionari publici, scrie Mediafax.
“ICCJ analizand in recursul suprem in ultima instanta a luat decizia finala prin care interzice in mod formal medicilor sa primeasca orice fel de bun sau de folos din partea pacientului. Medicul nu este si nu poate fi asimilat cu functionar public in exercitul profesiei sale, asta l-ar exonera de faptul ca nu poate primi atentii de la pacienti. Pe de alta parte legea a dreptului pacientului din 2003, precizeaza cu claritate, intr-un articol, ca medicul poate primi sub forma de donatie un dar la sfarsitul tratamentului din partea pacientului - bunuri, bani sau alte foloase. (...) De vreme ce instantele oficiale juridice au fost in neclaritate pe aceasta speta este vadit lucru ca legea nu este clara, nu este precisa, nu este un instrument de lucru asa cum ar trebui sa fie", a declarat, vineri, presedintele CMR Gheorghe Borcean, pentru Mediafax.
El a mai spus ca este deja traditie in Romania ca pacientul sa ofere un dar medicului, fie pentru a-si exprima multumirea la sfarsitul actului medical, fie pentru ca este constinet de veniturile mici ale acestora.
De la inceputul anului, autoritatile au inceput urmarirea penala in cazul mai multor angajati din sistemul sanitar, care au fost acuzati de luare de mita. Astfel, la inceputul lunii august, medicul ortoped Marius Nica a fost retinut dupa ce ar fi cerut suma de 900 de lei pentru efectuarea unei operatii, potrivit Mediafax.
La inceputul anului, medicul Csiki Csongor, sef al Compartimentului Oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc si coordonator judetean al Programului national de oncologie pentru judetul Harghita a fost trimis in judecata de catre DNA pentru 52 de infractiuni de laure de mita.
Citeste mai multe despre functionari publici • legalizarea mitei • medici • mita • spaga • inalta curte de casatie si justitie
[P] ---------------------------------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu