marți, 4 august 2015

Paradox: depozitele la bănci care te sărăcesc

Autor: Daniela Ivan 04 Aug 2015 - 17:34
Cine vrea să-şi ţină banii la bancă, doar o lună, pentru siguranţă, trebuie să fie foarte atent la comisioanele pe care le practică instituţiile de credit. Are toate şansele să plece acasă cu mai puţini bani decât a depus dacă nu-şi retrage banii fix în ziua scadentă, cu programare prealabilă. Nu contează că este în spital sau în concediu. Facilitatea nu este valabilă la toate instituţiile bancare.

Băncile nu mai sunt interesate să atragă bani de la populaţie pe perioade scurte, de 1-3 luni, şi au lăsat atât de jos dobânzile, încât acestea nu acoperă comisioanele, nici măcar pentru sumele de 10.000-20.000 de lei. În acest moment, dobânzile variază între 2,35% - 0,10% pe an pentru depozitele la o lună cu capitalizare. Cea mai mare bonificaţie, 2,35% pe an, este oferită de TBI Bank, o sucursală a TBI Bank EAD Sofia, ale cărei depozite sunt garantate de fondul de garantare din ţara- mamă, Bulgaria, în limita a 100.000 de euro. Nici măcar la această valoare a dobânzii nu există câştig pentru sumele mai mici de 35.000 de lei, dacă banii nu sunt retraşi fix la data scadentă, din cauza comisionului de retragere care este de 0,5% la majoritatea instituţiilor de credit. Abia după această valoare, deponentul nu pierde bani, dar nici nu câştigă mare lucru. În afară de TBI Bank mai există, în acest moment, patru bănci care oferă dobânzi peste 2%, pentru depozitele la o lună. Marfin Bank, Alpha Bank, Banca Românească şi Piraeus Bank, toate au capital grecesc, ceea ce arată o preocupare pentru atragerea de noi depozite sau pentru păstrarea celor exis-tente, după perioada neagră prin care au trecut băncile în Grecia.

Fidelizarea clientelei
Celelalte bănci practică dobânzi între 1% şi 0,1%, care nu acoperă nici măcar comisionul de administrare lunar, care depă-şeş te cu mult dobânda câştigată.

Acesta variază între 2-5 lei, cam cât este dobânda la un depozit de 10.000 de lei. Sub această sumă orice depozit intră pe pierdere. Deşi majoritatea instituţiilor de credit importante au coborât cu bonificaţiile la economii sub 0,5%, oferă facilităţi celor care au carduri de salariu la ei sau celor care mai au şi alte depozite. De exemplu, ING practică o dobândă de 0,5%, un comision de administrare de 5 lei pe lună şi un comision de retragere de 0,5%, minimum 1,5 lei. Prin ur - mare, cine depune aici 10.000 de lei câştigă din dobândă 3,5 lei (după impozitare), plăteşte cele două comisioane, respectiv 6,5 lei şi pleacă acasă cu 9.997 lei. „Dacă încasaţi salariul pe cardu-rile de la noi, nu mai plătiţi nici un comision şi plecaţi acasă cu câştigul din dobândă, care este mai mare, pentru clienţii fideli, de 1%”, ne-a explicat un consilier ING. Situaţii similare se întâl-nesc şi la BCR sau BRD.

Fără niciun comision de retragere la scadenţă
Un alt tip de facilitate este anularea comisionului de retragere dacă aceasta se face fix în ziua scadentă. Este practicată de mai multe bănci: CEC, Piraeus Bank, Alpha Bank etc. „Dacă veniţi în ziua scadentă, nu mai achitaţi comisionul de retragere. Dacă aceasta cade sâmbăta şi duminica sau în altă sărbătoare legală, este obligatoriu să veniţi în prima zi lucrătoare. Dacă aveţi de ridicat sume mari, trebuie să sunaţi să faceţi programare”, ne-a declarat o funcţionară CEC. Dobânzile sunt în picaj accentuat din august 2014, de când Banca Naţională a început un ciclu de reduceri succesive ale dobânzii- cheie, care a coborât de la 3% în august 2014, la 1,75% în prezent. Urmând semnalul dat de BNR, băncile comerciale au redus dobânzile la depozite de la 2,27% cât erau, în medie, în august 2014, la 1,19%, cât sunt acum. Şefii BNR au declarat în repetate rânduri că semnalul dat de reducerea dobânzii-cheie este pentru scăderea dobânzilor la depozite cu scopul de a se relua creditarea.

Încă avem o problemă cu comisioanele, care sunt mari, un comision de 0,5% pentru o operaţiune bancară se simte. Nicio bancă nu ar trebui să trăiască momentul când deponentul zice: de ce să-mi ţin banii în bancă, să plec cu mai puţin acasă? Este un îndemn la realism şi trebuie să vă spun că noi, Banca Naţională, suntem preocupaţi de reducerea comisioanelor.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Cât pierzi dacă depui 10.000 de lei şi nu-i retragi în ziua când expiră depozitul la băncile cu cele mai mari dobânzi...


 
Citeşte mai multe despre:   depozite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu