miercuri, 19 august 2015

DNA a trimis in judecata o asistenta sociala care, prin contributia la acordarea de grade de invaliditate ilegale pentru 3030 de persoane, ar fi produs casei de pensii un prejudiciu de 50,5 milioane lei

DNA a trimis-o in judecata pe Maria Baleanu, asistenta sociala din Moreni pentru 106 de acte de luare de mita si pentru 3030 acte materiale de abuz in serviciu contra intereselor publice, informeaza un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.
Aceasta, ce va fi judecata in stare de libertate, ar fi contribuit la decizii ilegale privind acordarea de grade de invaliditate timp de 14 ani prin care Casa judeteana de pensii Dambovita a fost prejudiciata cu peste 50 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, in perioada 1993-2007, inculpata Baleanu Maria, in calitate de asistent social principal in cadrul Cabinetului de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca Moreni, in mod repetat, prin incalcarea atributiilor de serviciu privind incadrarea unei persoane in grad de invaliditate, rezultate din fisa postului, a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate si la eliberarea deciziilor asupra capacitatii de munca pentru un numar total de 3030 persoane.

Aceste documente ar fi fost eliberate in alte conditii decat cele prevazute de lege, respectiv: 

- prin falsificarea deciziilor asupra capacitatii de munca, fie prin plasmuire, fie prin efectuarea de mentiuni nereale in continutul acestora,
- prin emiterea unor decizii asupra capacitatii de munca in absenta titularului, in vederea examinarii de catre medicul expert al asigurarilor sociale ori in lipsa documentelor medicale care sa sustina diagnosticul stabilit,
- prin necomunicarea Casei Judetene de Pensii Dambovita a listei persoanelor care nu s-au prezentat la termenul de revizuire anual.

Prin aceste mecanisme, Baleanu Maria a prejudiciat Casa Judeteana de Pensii Dambovita cu suma de 50.532.591 lei, reprezentand plata, pe nedrept, catre beneficiari, a unor prestatii sociale cu titlu de pensie de invaliditate, acuza DNA.

Conform procurorilor, in aceeasi perioada si in acelasi scop aceasta, in mod repetat, a pretins si primit, de la un numar de 106 persoane, sume de bani si bunuri in cuantum total de 41.762 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dambovita, cu propunere de confiscare a sumei de 41.762 lei primita de inculpata cu titlu de mita si de desfiintare a inscrisurilor falsificate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu