marți, 18 august 2015

Bravo medicilor, încă un eșec pentru România!

Revoluția de pe Facebook a medicilor s-a încheiat apoteotic, cu încă un eșec de țară. Lipsit de consistență, protestul lor a fost ușor de capturat de către politicienii populiști, astfel încât:
  • guvernul a supralicitat – arătând (hi hi!)că medicii sunt în cel mai bun caz uituci, în cel mai rău caz egoiști – și va mări cu 25% salariile tuturor angajaților din sistemul de sănătate;
  • măsura luată deschide cutia Pandorei, iar acum și alte categorii de bugetari vor cere beneficii similare;
  • această reacție politică va da apă la moară specialiștilor care susțin că scăderea de taxe nu poate avea loc fiindcă, “uite, v-am spus noi că guvernul nu este serios”. Probabil, chiar în timp ce scriu aceste rânduri “spațiul fiscal” care se micșora cu repeziciune zilele trecute a ajuns la zero. Astfel, scăderea fiscalității este compromisă;
  • chiar dacă se va adopta codul fiscal, măsurile bugetare se bat cap în cap și se beleaua se va sparge tot în capul Românilor, prin creșterea deficitului bugetar, costului cu care ne împrumutăm și a datoriei publice.
Salarii
Medicii trebuiau să ceară reformarea sistemului, scoaterea lui de sub tutela politicului, privatizarea, astfel încât într-un final să avem parte de un sistem eficient, lipsit de corupție, unde remunerația este proporțională cu performanța – fiindcă nu este normal ca medicii să aibă salarii mici, dar nu este normal nici ca toți să aibă același salariu.
Morala? Orice protest social trebuie să aibă în vedere nu doar consecințele imediate, efectele indirecte și cele pe termen lung asupra națiunii. Altminteri nu vom fi o societate, ci doar o turmă de interese speciale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu