vineri, 25 septembrie 2015

Elevii cer pedepsirea profesorilor care cer fondul şcolii

25 Sep 2015 - 10:13
 Elevii cer pedepsirea profesorilor care cer fondul şcolii Dragos Stoica/Intact Images
Consiliul Naţional al Elevilor solicită Parlamentului să modifice legea pentru a se introduce sancţiuni drastice în cazul unităţilor de învăţământ care solicită aşa-numitul "fond al şcolii". Elevii reamintesc că învăţământul în România este gratuit, potrivit Constituţiei, şi califică cutuma fondului şcolii drept una comunistă.

Într-un comunicat semnat de Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, obiceiul de a se strânge un fond al şcolii este privit ca un efect al lipsei de finanţare a autorităţilor locale pentru şcoli. "Din păcate, unităţile de învăţământ sunt nevoite, de cele mai multe ori, să ceară bani elevilor pentru a acoperi lipsa finanţării complementare din partea autorităţilor locale. Refuzul acordării acestui tip de finanţare, din care, conform Legii educaţiei, trebuie realizate investiţii în şcolii, asigurată pază ş.a., este, din nefericire, o practică comună în rândul unităţilor administrativ-teritoriale", se arată în comunicatul care deplânge faptul că o cutumă stabilită în comunism s-a perpetuat şi după 1989. Elevii cer ca, pe lângă pedepsirea celor care cer sau acordă fondul şcolii, modificarea legii să cuprindă şi obligarea autorităţilor locale de a finanţa şcolile de pe teritoriul lor. "Concomitent cu introducerea sancţiunilor pentru colectarea fondului şcolii, suntem de părere că art. 103 din Legea educaţiei trebuie modificat, în sensul în care finanţarea complementară să devină obligatorie, în prezent norma fiind permisivă, iar autorităţile locale luând decizia, de cele mai multe ori, să nu acorde aceste sume de bani", se mai arată în comunicat.

Idee: Deşi ilegal, fondul şcolii a rămas, de zeci de ani, o practică la care autorităţile închid ochii. Fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a sugerat, în 2013, ca fondul şcolii să fie legalizat şi acordat pe bază voluntară, sugerând că ar putea reprezenta 5% din bugetul Educaţiei. În prezent, Comitetele de părinţi pot acorda legal bani şcolilor doar sub formă de donaţii.

Explicaţie foto: Consiliul Elevilor cere ca întreaga comunitate şcolară să facă presiuni pe lângă autorităţile locale pentru finanţarea unităţilor de învăţământ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu