vineri, 18 septembrie 2015

COALITIE LA DNA IMPOTRIVA LUI PONTA – 90 de procurori sar in apararea lui Jean Uncheselu, pe care premierul Ponta l-a acuzat de lipsa de profesionalism: „Afirmatiile denigratoare afecteaza reputatia profesionala a procurorului... Pun la indoiala obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele si probitatea morala si profesionala a procurorilor”. Evident, CSM nu va indrazni sa nu faca pe plac DNA. Nimeni nu are voie sa vorbeasca de rau procurorii lui Kovesi si sa se apere public de acuzatii

COALITIE LA DNA IMPOTRIVA LUI PONTA – 90 de procurori sar in apararea lui Jean Uncheselu, pe care premierul Ponta l-a acuzat de lipsa de profesionalism: „Afirmatiile denigratoare afecteaza reputatia profesionala a procurorului... Pun la indoiala obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele si probitatea morala si profesionala a procurorilor”. Evident, CSM nu va indrazni sa nu faca pe plac DNA. Nimeni nu are voie sa vorbeasca de rau procurorii lui Kovesi si sa se apere public de acuzatii

Vineri, 18 septembrie 2015 14:25 | Scris de George TARATA | pdf | print | email
Este razboi intre procurorii DNA si premierul Victor Ponta. Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie a sarit, vineri 18 septembrie 2015, in apararea procurorului Jean Uncheselu, care l-a trimis in judecata pe Victor Ponta, si a sesizat CSM pentru a se verifica daca declaratiile premierului la adresa anchetatorului au adus atingere independentei Justitiei. Reactia DNA vine dupa ce, intr-o postare pe Facebook, premierul Ponta a pus la indoiala profesionalismul lui Jean Uncheselu.
Mai exact, Victor Ponta a precizat ca Jean Uncheselu este un procuror total neprofesionalist, care a inventat fapte in dosarul „Turceni-Rovinari”: „Singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani”.
Dubla masura
Aceasta a fost declaratia lui Victor Ponta care i-a determinat pe procurorii Codrutei Kovesi sa dea fuguta la CSM si sa ceara sa le fie aparata independenta si reputatia. Si nu exista vreun dubiu ca membrii CSM nu vor face pe placul procurorului DNA si nu il vor infiera la randul lor pe prim-ministrul Romaniei.
Totusi, acest demers, probabil fara precedent, vine sa confirme o realitate existenta in Romania de mai multa vreme. Nimeni nu are voie sa vorbeasca de rau procurorii DNA si nici sa se apere in public. Asta desi inculpatii sunt terfeliti in comunicatele de presa ale DNA, unde, in ciuda precizarilor privind garantarea prezumtiei de nevinovatie, mai ca se dau verdicte categorice, imaginea celor vizati de anchetele parchetului fiind grav afectata si pe termen lung. De altfel, au existat sute de cazuri de oameni acuzati public si oficial de DNA, despre care s-a afirmat ca au comis fel de fel de fapte de coruptie, dar care au sfarsit prin a fi achitati. Nu a existat niciun caz in care procurorii DNA sa isi ceara scuze, in acelasi mod public si oficial. La fel, nu a existat niciun caz in care CSM sa se sesizeze si sa constate cum onoarea si reputatia unor oameni au fost afectate de procurorii DNA, care, iata, sunt sensibili atunci cand li se pune la indoiala profesionalismul sau cand un inculpat se apara in acelasi spatiu public in care sunt lansate acuzatiile la adresa sa de catre parchetul anticoruptie.
Prezentam comunicatul DNA:
Urmare a unor afirmatii facute in mediul online, la data de 17 septembrie 2015, de catre primul-ministru al Romaniei Ponta Victor-Viorel, dupa emiterea comunicatului de presa nr. 1472/VIII/3 din 17 septembrie 2015, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
Primul-ministru al Romaniei Ponta Victor-Viorel, pe un site de socializare a afirmat printre altele ca: "(….) singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani!”.
La data de 18 septembrie 2015, in cadrul Adunarii Generale a Procurorilor, constituita la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, in legatura cu propunerile de modificare si completare a Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, a fost inclus pe ordinea de zi si subiectul privind aceste declaratii lansate in spatiul virtual de catre premierul Romaniei.
Cu aceasta ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenti la Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze daca afirmatiile respective sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau. Declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala. Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar.
In solicitarea adresata CSM, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie considera ca afirmatiile denigratoare facute de primul ministru afecteaza reputatia profesionala a procurorului care a instrumentat cauza cat si a procurorilor abilitati sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei dispuse in dosarul respectiv - trimitere in judecata.
Aceste afirmatii pun la indoiala obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cat si probitatea morala si profesionala a procurorilor care-si desfasoara activitatea in cadrul acestei institutii, ceea ce este de natura sa aduca o grava atingere independentei Directiei Nationale Anticoruptie.
Reamintim ca independenta sistemului judiciar este o consecinta a integritatii profesionale si morale, iar impartialitatea si integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale”.
Accesari:847

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu