joi, 8 septembrie 2016

350.000 de bugetari cu mapa, 158.000 cu sapa


350.000 de bugetari cu mapa, 158.000 cu sapa

Autor: Daniela Ivan 08 Sep 2016 - 09:05
350.000 de bugetari cu mapa, 158.000 cu sapa Adrian Manolache


România are peste 507.200 de bugetari în administraţia publică centrală, însă doar 158.700 sunt funcţionari publici, restul sunt demnitari sau personal auxiliar. Un funcţionar duce în spate alţi doi bugetari: secretare, consilieri, şoferi sau şefi şi înalţi demnitari.

E plină ochi administraţia publică de demnitari cu funcţii de miniştri, secretari de stat sau şefi de instituţii publice plătiţi de la bugetul de stat sau al asigurărilor sociale. În afară de Guvern, Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor, alte 4.361 de autorităţi şi instituţii publice, multe cu filiale în judeţe, sunt conduse de demnitari, care la rândul lor au cabinetele ticsite de consilieri, secretare, xeroxişti, asistente personale şi şoferi.
Cum peştele de la cap se împute, în Camera Deputaţilor şi în Senat lucrează, în total, 2.600 de angajaţi care-i deservesc pe cei aproape 500 de parlamentari, deputaţi şi senatori, câţi mai sunt acum. Deci fiecare ales are, în medie, cinci slujnici care-i ajută în procesul legislativ.
Nici premierul Dacian Cioloş nu s-a lăsat mai prejos. El are o echipă personală formată din 28 de angajaţi, şase secretari de stat, nouă consilieri de stat, opt consilieri personali şi cinci consilieri la cancelaria prim-ministrului. Una peste alta, la Secretariatul General al Guvernului trebăluiesc 3.202 de bugetari care plimbă hârtii prin Palatul Victoria.
Şi preşedintele Klaus Iohannis este înconjurat de 23 de sfătuitori cu rang de consilieri de stat plătiţi de la buget. Aceştia conduc departamente care au angajaţi secretare, consilieri cu rang inferior etc. În total, 211 bugetari lucrează pentru preşedinte, care la rândul lor sunt păziţi de o armată de ofiţeri şi subofiţeri din Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP).
Avertismente de la UE
Comisia Europeană a atras atenţia în Raportul de ţară al României pentru 2016 că structura organizatorică a administrației publice este instabilă.  „Administrația publică nu aplică în prezent o abordare uniformă în ceea ce privește gestionarea resurselor umane. Doar 13% din personal sunt funcționari publici, sub autoritatea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Restul personalului, format în general din agenți contractuali, intră sub incidența normelor generale prevăzute în Codul Muncii și în legislația muncii”, se arată în documentul citat. Reprezentanţii Comisiei Europene au identificat ca probleme principale reorganizările instituționale frecvente legate în cele mai multe cazuri de ciclul electoral, precum și utilizarea excesivă a numirilor provizorii în poziții de conducere.
Unul din cinci salariaţi e bugetar
Din cei 5.554.414 de angajaţi activi înregistraţi cu contracte de muncă la Revisal, 1.187.659 sunt bugetari. Dintre aceştia 507.259 sunt în administraţia publică centrală şi alţi 680.400 în administraţia publică locală. Aici intră şi doctorii şi personalul medical, dar şi profesorii şi angajaţii din şcoli. Una peste alta, unul din cinci salariaţi este plătit de la bugetul de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu