Nu lasati medicina de familie sa dispara! Discriminarea dauneaza grav sanatatii sociale!
Data ultimei actualizari: 11/12/2015
Societatea
Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a
Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) apreciaza eforturile
Guvernului de crestere a nivelului de trai al cetatenilor romani.
Apreciem si intentia, nedemonstrata inca, de a acorda o atentie sporita
sanatatii. Inceputul este insa de rau augur!Conform bugetului aprobat de Guvern, s-a preconizat o suplimentare financiara in anul 2016, EXCLUSIV pentru spitalele publice, dupa ce la finalul acestui an s-a acordat deja o crestere salariala cu 25% EXCLUSIV LA BUGETARI, adica la personalul medical salariat, omitand si atunci restul personalului medical din sistem! Ne bucuram si apreciem aceasta crestere, dar dorim ca ea sa nu constituie o cauza pentru disensiuni in sanul breslei medicale.
Mentionam ca in spitalele publice lucreaza aproximativ 30-35% din personalul medical din Romania. Dar restul personalului medical, adica majoritatea, nu conteaza? S-a afirmat ca se doreste ca medicii si asistentele sa nu mai emigreze, ca ruralul sa fie protejat. Cum? Sa intelegem ca cei aproape 70% dintre medici si asistente, care nu lucreaza in spital, sunt invitati sa plece? Precizam totodata: CNAS plateste servicii medicale, nu salarii. Din aceeasi sursa bugetara sunt finantate si spitalele si cabinetele de medicina de familie si ambulatorul de specialitate, investigatiile paraclinice, ingrijirile la domiciliu etc. Pentru medicina de familie si ceilalti furnizori din ambulator insa, sumele alocate in proiectul de buget pentru 2016 sunt identice, sau chiar ceva mai mici decat in 2015. Am dorit sa atragem atentia asupra acestui lucru, insa dezbaterea publica pe proiectul de buget s-a desfasurat DUPA aprobarea acestuia in Guvern! Stimati decidenti, cum intentionati sa gestionati o astfel de discriminare?
Oare cei 65-70% din personalul medical (medici, asistente etc), nu au dreptul la acelasi respect? In conditiile preconizate, nici un cabinet de medicina de familie nu va putea asigura, dupa achitarea costurilor de functionare venituri similare colegilor din spital, nici pentru medic, nici pentru asistente.
Banca Mondiala, FMI, NICE au atras atentia de multe ori ca ponderea ingrijirilor trebuie sa fie mai mare in ambulatoriu, si mai ales in asistenta medicala primara, unde dealtfel se desfasoara cea mai mare parte a evenimentelor medicale ale populatiei (consultatie inclusiv preventiva, diagnostic clinic, paraclinic, diferential, tratament, monitorizare). E de presupus ca nu se doreste distrugerea cabinetelor de medicina de familie, cu toate acestea, prin masura luata se procedeaza exact invers, adancind prapastia!
Desi CNAS prezinta ca avand alocat 8% din FNUASS, dupa ce se scad cheltuielile cu programele (CARE??) si altele, in acest moment medicina de familie “beneficiaza” in mod real doar de 6,8% din FNUASS total. EXTREM de putin si complet insuficient fata de scopul teoretic si declarat al asistentei medicale primare! Conform proiectului de buget, in care doar spitalele vor beneficia de marire a fondului alocat, discrepanta va fi si mai mare. Se va ajunge la mai putin de 6% din FNUASS total pentru medicina de familie, care trebuie sa acopere costurile de functionare a cabinetelor si plata pentru un sfert din personalul medical al tarii. Afirmam cu toata responsabilitatea ca NU ACESTA este normalul!
De ani de zile cresterea costurilor de functionare, partial din cauza conditiilor impuse de CNAS abia sunt acoperite de finantarea cabinetelor, la limita superioara a suportabilitatii.
Sarcinile, mai ales cele administrative impuse cabinetelor sunt din ce in ce mai mari si implica costuri din ce in ce mai mari.
Mai mult, in 2016 va intra in vigoare un nou Cod Fiscal, care loveste dur cabinetele medicilor de familie, organizate in proportie de peste 90% ca PFA-uri (Cabinete medicale individuale, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate, Societati civile medicale). Se vorbeste de relaxare fiscala, dar la noi taxarea va fi mult mai mare!
Sistemele informatice ale CNAS lovesc si ele TOT sistemul medical. Invalidarea zilnica a serviciilor acordate pacientilor nostri datorita multiplelor interval de timp in care elementele PIAS nu functioneaza (toate sau pe rand!), afectand grav atat pacientii cat si cabinetele.
“Erorile informatice” repetate realizeaza evidente beneficii pentru CNAS si reduc obligatiile de decontare catre furnizori, realizand pierderi constante pentru cabinete. Nimeni nu este facut raspunzator pentru erori, pentru nefunctionare, pentru timpul pierdut de pacienti cand nu putem sa le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se imputa ulterior retete, trimiteri etc. Ba mai mult, toate aceste probleme pe care le semnalam de ani de zile sunt constant ignorate sau catalogate de reprezentatii CNAS drept minciuni ale medicilor!
In acest context consideram ca tripla lovitura:
1. alocarea minimalista de fonduri bugetare ,
2. fiscalizare mult exagerata in noul cod fiscal incepand cu 2016 si
3. erorile constante ale sistemelor informatice, aplicata in acest moment cabinetelor de medicina familiei inseamna, indiferent de intentii, distrugerea retelei de asistenta medicala primara!
Mentionam ca asistenta primara este adesea singura pusa la dispozitia pacientilor, mai ales in mediul rural, un procent impresionant din pacientii Romaniei neavand alt acces in sistemul medical in afara accesului la medicul de familie, acolo unde acesta exista inca! Reamintim un adevar, deasemenea cunoscut: Asistenta Medicala Primara este oricum cea care poate rezolva ieftin si economic problemele medicale uzuale ale pacientilor.
Speram ca demersul nostru va fi inteles si veti aloca aceasta suma minima Asistentei Medicale Primare pentru ca actul medical la nivelul cabinetelor de medina familiei sa se poata desfasura atat in conditii legale precum si de siguranta si calitate pentru pacientii nostrii care
de fapt sunt cetatenii Romaniei, cei care va voteaza pe dumneavoastra!
Discriminarea si umilirea noastra continuade catre statul roman trebuie sa inceteze.
Colegii nostri din toata tara, atat medici cat si asistente, au ajuns la limita rabdarii. Ne revoltam impotriva acestui tratament si ne pregatim sa ripostam impotriva medievalizarii sistemului de sanatate.
* Scrisoarea deschisa in forma completa, cu argumente si explicatii pertinente, semnata de presedintele SNMF, Dr Rodica Tanasescu si presedintele si FNPMF, Dr. Doina Mihaila, poate fi citita AICI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu