marți, 12 iulie 2016

Cand seful hartuieste cei mai buni angajati. 4 solutii de la Harvard

Cand seful hartuieste cei mai buni angajati. 4 solutii de la Harvard

de Claudiu Zamfir 13 iunie 2016
Manageri isterici, supervizori care cauta nod in papura, coordonatori abuzivi - sefii si sefuletii hartuitori se iau nu doar de angajatii incompetenti, ci si de cei care au rezultate foarte bune si stralucesc in ochii patronului. Acest tip de "bullying" din firme afecteaza direct afacerile, atrage atentia o profesoara de studii organizationale, in revista Harvard Buiness Review, publicatie a celebrei universitati americane Harvard.

Comportamentul agresiv si hartuitor al unui sef "bataus" fata de angajatii din subordinea sa afecteaza munca si randamentul oamenilor din firmele de toate nivelurile, inclusiv cele mici si medii, chiar si din micro-intrepridederi cu sapte-noua salariati, de exemplu.

Comportamentul unui "bully boss" poate include diferite forme de agresiune non-fizica, precum ridiculizarea angajatilor "mai mici", acuzatiile de incompetenta sau reprosurile dure de fata cu ceilalti colegi, nerecunoasterea meritelor unor subalterni sau minciuna - avertizeaza, in HBR, Sherry Moss, profesor de studii organizationale la Wake Forest University School of Business.

Sefii "batausi" din firme pot hartui sistematic tot felul de angajati din subordinea lor:

  • Colegii umili, cu stima de sine scazuta, par vulnerabili si pot lasa unor sefi "bully" impresia ca sunt "prada usoara".
  • Angajatii negativisti si ostili pot scoate ce e mai rau din supervizorii lor.
  • Angajatii cu rezultate slabe le genereaza sefilor frustrare, iar supervizorii "batausi" isi descarca nervii pe ei, in momentele dificile din firma.
  • In fine, anagajatii foarte buni pot si ei sa fie hartuiti de "sefuletii" directi. "Starurile" din subordinea unor sefuleti stralucesc mult in ochii sefilor mai mari sau ai patronului. Astfel,"sefuletii" directi isi pot simti amenintate pozitia in ierarhia firmei, statutul, autoritatea sau anumite privilegii.
Potrivit prof. Moss, hartuielile exercitate de sefii "batausi" au, de regula, consecinte negative asupra activitatii angajatilor-victime, inclusiv a celor foarte buni:
  • stres psihologic,
  • nemultumire fata de locul de munca,
  • epuizare emotionala,
  • angajatii intarzie frecvent la munca,
  • salariatii hartuiti isi pot reduce ritmul de munca in mod intentionat,
  • angajatii pot refuza sistematic sa ideplineasca sarcinile trasate de sef,
  • la randul lor, ceilalti angajati pot fi incurajati sa aiba un comportament agresiv.

In schimb, tot Moss recunoaste ca, "deloc suprinzator, sefii bully pot, de asemenea, sa creasca si cifra de afaceri a firmei".
De aceea, Sherry Moss nu se hazardeaza in a recomanda eliminarea din firma a managerilor si supervizorilor agresivi, ci se indreapta catre cauzele personale din viata acestora, care determina comportamentul de tip "bully".

Fara a fi scuzat, comportamentul "bataus" al unor sefi poate avea o serie de cauze personale:
  • Poate si ei se simt stresati, sunt sub presati de sefii lor mai mari din firma sau de patron.
  • Au un conflict cu colegii, care se propaga in relatiile lor cu subordonatii directi.
  • Uneori comportamentul agresiv nu are nimic de-a face cu munca - unii sefi "batausi" au un istoric de abuz in familie, iar  altii au doar o capacitate redusa de a-si gestiona emotiile.
  • Unii oameni au o "orientare catre dominarea sociala" (ODD) - social dominance orientation (SDO) - in limba engleza. Sefii cu tendinte mai accentuate SDO au o imagine despre lume ca fiind un mediu foarte competitional  de tip "pestele mare il inghite pe cel mic", o lume compusa din invingatori si invinsi. Tocmai acesti oameni sunt atrasi de institutii si profesii in care ierarhia este foarte importanta si tind sa-i discrimineze pe cei aflati la un nivel mai de jos in cadrul organizatiei. Prin urmare, cei cu SDO inalta cauta sa sublinieze inegalitatea dintre angajati pentru a-si sustine ei propriul acces la resurse, cum ar fi puterea, statutul, bogatia. De cealalta parte, angajatii cu SDO mai redusa acorda mai multa importanta cooperarii, egalitarismului si omeniei.

De aceea, din ce scrie Moss in Harvard Business Review, antreprenorii si angajatii pot lua patru masuri in firma pentru a ameliora neplacerile cauzate de bullying:

  • 1. Organizatiile pot lua in considerare ideea de a "scana" sefii cu o mai mare orientare catre dominarea sociala (SDO). Intr-o epoca in care se practica profilarea personalitatii viitorilor angajati inca din stadiul de pre-angajare, antreprenorii si recrutorii ar putea usor sa adauge in aceste proceduri si evaluarea orientarii catre dominarea sociala.
  • 2. Pentru a crea o cultura organizationala in care orientarea catre dominarea sociala este descurajata, antreprenorii ar putea institui in firme sisteme de stimulente si recompense pentru managerii, supervizorii si sefuletii care mai degraba dezvolta decat submineaza performanta angajatilor straluciti. Astfel, sefii pot fi stimulati sa-si protejeze, sa-si`sustina si sa-si promoveze subalternii cu rezultate foarte bune.
  • 3. Directorii cei mai mari sau patronii insisi pot da semnale clare catre sefuletii mai mici in privinta modului in care trebuie sa trateze salariatii cei mai performanti. Aceste semnale au o greutate mare. Sefuletii cu tendinte de dominare sociala au un simt crescut al ierarhiei si, asa cum ei isi exercita autoritatea asupra subalternilor lor, tot la fel ei insisi se supun managerilor de deasupra lor si mai ales patronului firmei.
  • 4. In plus, ar fi benefica si o strategie in care angajatii straluciti din pozitii de executie sa isi imparta succesul, la modul simbolic, cu seful direct, recunoscand, atat in privat cat si public, meritul managerial al acestuia in anumite performante pe care "starurile" le reusesc la nivelul lor de executie.

Citeste mai mult pe Harvard Business Review

Foto: Pixabay

Citeste si:

Cei 16 oameni toxici pentru tine si afacerea ta. Victima, invidiosul, dementorul si "prietenii" lor

Marea insulta care ii face pe angajati sa plece din firma. 9 greseli ale patronilor





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu