Unul dintre cei mai controversaţi evaluatori ai ANRP,
Romcomtrol SA, companie controlată de familia soţului vicepreşedintelui
PNL, Andreea Paul Vass, s-a asociat cu grupurile de interese din Portul
Constaţa apropiate fostului preşedinte Traian Băsescu şi al cuscrului
acestuia, Bebe Ionescu. Condusă, în prezent, de Cristian Mihai Paul, SC
Romcontrol SA a devenit, imediat după alegerile europarlamentare din
anul 2014, partenerul de business al companiilor controlate de familia
lui Dan Drăgoi, Liviu Ghebaur (partener al libanezului care a lucrat
terenurile de la Nana), Gabriel Comănescu, dar şi al unei firme ce a
aparţinut, în trecut, rudelor fostului şef al spionajului, Ioan Talpeş.
Este vorba despre Societatea Comercială de Investiţii şi Management Port
Constanţa SA, din care face parte şi o companie a grupului TTS, care a
gravitat, ani de zile, în jurul NAVROM SA Galaţi, al cărui patron se
află în relaţii extrem de apropiate cu actualul deputat liberal, Mircea
Toader, un apropiat al ex-preşedintelui Traian Băsescu. “Jurnalul
Naţional” prezintă schema acestei afaceri care demonstrează, încă o
dată, dacă mai era nevoie, că, deşi s-au despărţit politic, grupurile de
influenţă ale fostului Partid Democrat-Liberal încă mai derulează
operaţiuni cu cercurile de interese ale lui Traian Băsescu.
În mai 2014, după alegerile europarlamentare, au avut loc mişcări extrem de interesante pe scena politică. USL s-a rupt, PNL s-a încuscrit cu fostul partid al lui Traian Băsescu, PDL, iar foştii băsişti s-au grupat sub sigla foştilor aliaţi ai PSD. Exact atunci, marii operatori portuari care acţionează şi controlează Portul Constanţa, majoritatea aflaţi în cercul de interese al lui Traian Băsescu, au decis să-şi unească “forţele” în cadrul unei firme de consultanţă pentru afaceri şi management. Este vorba despre milionari de top din Constanţa, cu legături la vârful puterii politice din perioada 2008 – 2012.
Un traseu bine stabilit
Astfel, în data de 27 mai 2014, ia fiinţă, în Constanţa, Societatea de Investiţii şi Management Port Constanţa SA, cu 22 de acţionari persoane juridice şi adinistrată de afaceriştii portuari Sorin Constantin Greceanu, Gabriel Valentin Comănescu, Viorel Panait, Iancu Adrian Stavrositu şi Nicolae Dusu. În structura acţionariarului găsim, cu 0,8% din acţiuni, şi compania deţinută de familia fostului consilier al lui Traian Băsescu şi Emil Boc, Andreea Paul Vass, SC Romcontrol SA. Societatea este unul dintre principalii evaluator ai ANRP, pe vremea când instituţia era condusă de Alina Bica, Ingrid Zaarour sau Crinuţa Dumitrean şi când au fost date “tunurile” de sute de milioane de euro investigate, astăzi, de DNA, în peste cinci dosare penale.
Însăm întreaga structură a acţionariatului acestei companii este una mai mult decât interesantă şi implică foarte multe societăţi ai căror deţinători fac parte din cercul de interese al fostului preşedinte.
Prima companie asociată, cu 7,98 la sută din acţiuni, se numeşte Grup Servicii Peroliere Shipyard SRL, controlată de milionarul constănţean Gabriel Valentin Comănescu, cunoscut ca fiind unul dintre miliardarii lui Traian Băsescu, implicat în mai multe afaceri controversate, printre care se numără şi cea privid terminalul de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.
O altă societate asociată se numeşte Phoenix Shipping And Trading LTD.Co SRL, care deţine 0,08% din acţiunile SC Investiţii şi Management Port Constanţa SA, firmă înfiinţată de Gheorghe Talpeş, fratele fostului şef al sionajului românesc şi consilier prezidenţial, Ioan Talpeş. În final, firma a ajuns în portofoliul unui anume Cătălin Grigorenco. Un alt acţionar, cu 7,18% din părţile sociale, este Compania de Remorcare Maritimă COREMAR SA, contrloată de Adrian Iancu Stavrositu, soţul fostei deputate PDL, Maria Stavrositu.
Adrian Iancu Stavrositu este un broker, apropiat fostului guvern portocaliu, implicat în ultima vizită pe care Traian Băsescu a efectuat-o, în calitate de preşedinte. în Japonia.
Încrengătură de nume influente
Lucrurile merg şi mai departe. Romned Port Operator SA deşine, la rândul ei, 15,97% din acţiunile SC Investiţii şi Management Port Constana SA, fiind unul dintre principalii asociaţi. Compania este controlată de familia lui Victor Băldescu şi de Sorin Greavu, cunoscuţi în piaţă drept “regii plajelor”, parteneri de afaceri cu Dan Viorel Paul, cumnatul Andreei Paul Vass.
Tot printre acţionarii majoritari ai companiei din care face parte şi Romcontrol este SC Comvex SA. Firma este deţinută, în proporţie de 64%, de către societatea bucureşteană Solidmed SRL, controlată de fostul general Dan Drăgoi, tatăl fostului ministru a Finanţelor, din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, Bogdan Drăgoi, un apropiat al cuplului Elena Băsescu – Bogdan Ionescu. Dan Drăgoi este un intim al cuscrului lui Traian Băsescu, Constantin Bebe Ionescu, cei doi fiind chiar parteneri de afaceri într-un offshore, Sidex International LTD, care a gravitat în jurul Combinatului Sidex Galaţi.
Un alt mare partener de afaceri al Romcontrol în compania înfiinţată în 2014 este SC Socefin SRL (cu 15,97%), companie controlată de operatorul SOCEP SA (care are, la rândul ei, 7,58& din acţiunile SC Investiţii şi Managemen Port Constanţa SA), deţinut, la rândul lui, de Grupul DD Constanţa. SOCEP SA este controlată de Stere Samara, un apropiat al liberalului constănţean Puiu Haşotti. Alţi asociai ai SC Investiţii şi Management Port Constanţa SA sunt Casa de Expediţii Phoenix SA (cu 0,8%), deţiună de verii Nicolae şi Ion Duşu. Niclae Duşu este director al Socep SA şi face parte din lista milionarilor Constanţei, un apropiat al lui Mircea Băsescu.
Asociaţii lui Jihad El Khalil, arendaşul lui Udrea şi Băsescu de la Nana
Spectaculos este că, din lista acţionarilor companiei înfiinţate în 2004, fac parte SC Minmetal SA (cu 3,99%), North Star Shipping SRL (cu 3,99%) şi Nord Marine SRL (cu 0.01%). Toate aceste companii sunt controlate de un anume Liviu Ghebaur, partener de afaceri cu libanezul Jihad El Khalil, ambii cercetaţi de DIICOT pentru constituirea unu grup infracţional organizat şi evaziune fiscală cu cereal. Din aceeaşi grupare de firme, mai face parte şi Unidet Shipping Agency SRL (care deţine 15,97% din acţionariatul SC Investiţii şi Management Port Constanşa SA), controlată de Cătălin Trandafir, un apropiat al lui Eugen Bogatu, fost şef al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Adiministraţia Porturilor Constanşa, condamnat la închisoare cu executare î dosarul lui Saaid Baklini. Cătălin trandafir este şi el cercetat în dosaryk lui Ghebaur şi Jihad El Khalil.
Relaţia lui Jihad El Khalil cu Elena Udrea a fost devoalată după ce blonda lui Băsescu a intrat în afaceri agricole în comuna Nana. În 2013, Elena Udrea a derulat, prin intermediul lui Culiţă Tărâţă, afaceri cu libanezul, după ce a devenit reprezetanta oficială al familiei fostului preşedinte în ceea ce priveşte lucrările agriclole effectuate pe terenul de la Nana, achiziţionat de Ioana Băsescu, Firma Elenei Udrea, Agro Green Nana SRL, a încheiat un contract de consultanşă cu Agricost, controlată de Culiţă Tărâţă, pentru cele 290 de hectare de teren ale lui Băsescu. Agricost a încasat 91.000 de lei, dar a cedat lucrarea către compania Agro Chirnogi, controlată de Jihad El Khalil.
Libanezul este acuzat de procurorii DIICOT, împreună cu Liviu Ghebaur şi Cătălin Trandafir, dar şi de mai muţi inculpaţi cercetaţi în dosar, într-o anchetă privind infracţiuni de evaziune fiscală cu cereal în portul Constanţa.
Din companie în companie spre interesul final/Toate drumurile duc la fostul preşedinte
Angajatorul lui Mircea Toader, pe lista acţionarilor
Un procent de 1,6 la sută din acţiunile societăţii SC Investiţii şi Management Port Constanşa SA este deţinut de compania SC TTS Operator SRL. Aceasta din urmă face parte dintr-un grup de firme foarte influent apropiat lui Traian Băsescu şi al deputatului PNL Mircea Toader.
Este vorba despre reţeaua Transport Trade Services SA (TTS), în spatele acestei firme se află interese apropiate grupului Traian Băsescu – Mircea Toader (deputat ex-PDL de Galaţi), prin intermediul fostului coleg al acestuia din urmă, Mircea Alexandru Mihăilescu, pe vremea când lucra la Navrom Galaţi. Despre patronul grupului TTS, presa a scris că a fost ofiţer de securitate, înainte de 1989.
Mircea Alexandru Mihăilescu, acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC TTS SA Bucureşti este constănţean, la origine şi a activat în cadrul Companiei de Navigaţie Fluvială Navrom SA Galaţi, companie pe care a reuşit să o cumpere, în sensul că pachetul majoritar de acţiuni a fost tranzacţionat la bursă, treptat, de către Mihăilescu, adică de persoana care a coordonat-o, la vremea respectivă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
Grupul TTS este unul extrem de bine dezvoltat pe cadavrele fostelor companii de stat de profil. Astăzi, din grupul de afaceri fac parte firmele SC Barexim SRL Bucureşti, SC Transfer International Spedition SRL, SC Transport Trade Service (TTS) SA, SC TTS Operator SRL Constanţa şi CN Fluvială Navrom SA Galaţi.TTS este o companie menţionată, în anul 2010, ca având un patron aflat în top 300 miliardari evidenţiaţi de Revista Capital, averea lui Mircea Alexandru Mihăilescu fiind estimată undeva între 140 şi 150 de miloane de euro. Acţionar minoritar la TTS SA, cu 5 la sută, este actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Navrom SA Galaţi, Constantin Hârţan. În anul 2010, TTS SA a achiziţionat un pachet de 10,2 la sută din acţiunile societăţii Socep SA Constanţa, pentru care a plătit suma de 3,28 milioane de euro, Mihăilescu Alexandru Mircea intrând, astfel, în afaceri serioase derulate prin Portul Constanţa.
Sprijin de la vârf, interese înalte
Surse gălăţene susţin că toate afacerile derulate de Mircea Alexandru Mihăilescu, acum acţionar majoritar al Navrom Galaţi şi al grupului de firme TTS au beneficiat de sprijin de la vârful statului, printre apropiaţii afaceristului aflându-se fostul preşedinte Traian Băsescu (fost ofiţer de marină, fost ministru al transporturilor), dar şi deputatul ex-PDL de Galaţi Mircea Toader (fost director general al Navrom Galaţi), Mihăilescu se cunoaşte cu parlamentarul Mircea Toader dinainte de 1989, de pe vremea când ambii lucrau la Navrom. Mircea Toader a lucrat, între anii 1969 – 1976, ca ofiţer mecanic la Navrom Constanţa, iar între 1990 – 1991 (pe vremea ministeriatului de la Transporturi al lui Traian Băsescu), a ocupat funcţia de director general a Navrom Galaţi. Din 1991 pana în 1992, a ocupat poziţia de director al Grupului de Nave la Petromin SA Constanţa. Mircea Toader s-a aflat, însă, în urmă cu cinci ani, pe ştatul de plată al lui Mihăilescu. Potrivit declaraţiei de avere publicată de deputatul Toader în 2012, rezultă că, în cursul anului 2011, parlamentarul PDL a încasat suma de 12.000 de euro de la TTS SA Bucureşti, în calitate de inginer colaborator.
Cum se aranjează business-urile
Traian Băsescu a fost implicat în afacerile NAVROM, cel puţin în calitate de marinar, de secretar de stat şi, ulterior, de ministru al Transporturilor. Printre apropiaţii săi, pe linie de partid, se numără deputatul ex-PDL Mircea Nicu Toader, fost director general al Navrom SA Galaţi. Angajat la NAVROM, pe vremea directoratului lui Mircea Toader, a fost Mircea Alexandru Mihăilescu, actualul patron al Navrom şi al grupului de firme TTS.
Aşa cum aminteam mai sus, din grupul de firme TTS fac parte mai multe companii. Să luăm, ca exemplu, structura acţionariatului societăţii Cargo Trans Vagon SA Bucureşti, administrată de Mircea Alexandru Mihăilescu. La această firmă deţin acţiuni doar persoane juridice: SC Barexim SRL – unde acţionar şi administrator este mâna dreaptă a lui Mihăilescu, Lucica Bărbulescu; SC Transfer International Spedition SRL, reprezentată de aceeaşi Lucica Bărbulescu; SC TTS SA, reprezentată de Mircea Alexandru Mihăilescu; SC TTS Operator SA, reprezentată de Iordan Barbălată şi SC CN Navrom SA Galaţi, reprezentată de Mihăilescu Alexandru Mircea. Observăm, aşadar, o implicare majoră a Lucicăi Bărbulescu în afacerile lui Mircea Mihăilescu. Firma Lucicăi Bărbulescu, Barexim SA, dar şi TTS SA – reprezentată de însuşi Mihăilescu, deţin acţiuni în cadrul societăţii Trans Europa Port SA Galaţi, alături de firma Trans Europa SA Galaţi.
Potrivit unei încheieri de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din anul 2008, reprezentant al Trans Europa Port SA Galaţi este un anume Victor Chirana, mandatar al acţionarului Toader Nicu Mircea, nimeni altul decât liderul foştilor deputaţi democrat-liberali.
Documentele care arată încrengătura din acţionariatul SC Investiţii şi Management Port Constanţa pe www.jurnalul.ro
În mai 2014, după alegerile europarlamentare, au avut loc mişcări extrem de interesante pe scena politică. USL s-a rupt, PNL s-a încuscrit cu fostul partid al lui Traian Băsescu, PDL, iar foştii băsişti s-au grupat sub sigla foştilor aliaţi ai PSD. Exact atunci, marii operatori portuari care acţionează şi controlează Portul Constanţa, majoritatea aflaţi în cercul de interese al lui Traian Băsescu, au decis să-şi unească “forţele” în cadrul unei firme de consultanţă pentru afaceri şi management. Este vorba despre milionari de top din Constanţa, cu legături la vârful puterii politice din perioada 2008 – 2012.
Un traseu bine stabilit
Astfel, în data de 27 mai 2014, ia fiinţă, în Constanţa, Societatea de Investiţii şi Management Port Constanţa SA, cu 22 de acţionari persoane juridice şi adinistrată de afaceriştii portuari Sorin Constantin Greceanu, Gabriel Valentin Comănescu, Viorel Panait, Iancu Adrian Stavrositu şi Nicolae Dusu. În structura acţionariarului găsim, cu 0,8% din acţiuni, şi compania deţinută de familia fostului consilier al lui Traian Băsescu şi Emil Boc, Andreea Paul Vass, SC Romcontrol SA. Societatea este unul dintre principalii evaluator ai ANRP, pe vremea când instituţia era condusă de Alina Bica, Ingrid Zaarour sau Crinuţa Dumitrean şi când au fost date “tunurile” de sute de milioane de euro investigate, astăzi, de DNA, în peste cinci dosare penale.
Însăm întreaga structură a acţionariatului acestei companii este una mai mult decât interesantă şi implică foarte multe societăţi ai căror deţinători fac parte din cercul de interese al fostului preşedinte.
Prima companie asociată, cu 7,98 la sută din acţiuni, se numeşte Grup Servicii Peroliere Shipyard SRL, controlată de milionarul constănţean Gabriel Valentin Comănescu, cunoscut ca fiind unul dintre miliardarii lui Traian Băsescu, implicat în mai multe afaceri controversate, printre care se numără şi cea privid terminalul de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.
O altă societate asociată se numeşte Phoenix Shipping And Trading LTD.Co SRL, care deţine 0,08% din acţiunile SC Investiţii şi Management Port Constanţa SA, firmă înfiinţată de Gheorghe Talpeş, fratele fostului şef al sionajului românesc şi consilier prezidenţial, Ioan Talpeş. În final, firma a ajuns în portofoliul unui anume Cătălin Grigorenco. Un alt acţionar, cu 7,18% din părţile sociale, este Compania de Remorcare Maritimă COREMAR SA, contrloată de Adrian Iancu Stavrositu, soţul fostei deputate PDL, Maria Stavrositu.
Adrian Iancu Stavrositu este un broker, apropiat fostului guvern portocaliu, implicat în ultima vizită pe care Traian Băsescu a efectuat-o, în calitate de preşedinte. în Japonia.
Încrengătură de nume influente
Lucrurile merg şi mai departe. Romned Port Operator SA deşine, la rândul ei, 15,97% din acţiunile SC Investiţii şi Management Port Constana SA, fiind unul dintre principalii asociaţi. Compania este controlată de familia lui Victor Băldescu şi de Sorin Greavu, cunoscuţi în piaţă drept “regii plajelor”, parteneri de afaceri cu Dan Viorel Paul, cumnatul Andreei Paul Vass.
Tot printre acţionarii majoritari ai companiei din care face parte şi Romcontrol este SC Comvex SA. Firma este deţinută, în proporţie de 64%, de către societatea bucureşteană Solidmed SRL, controlată de fostul general Dan Drăgoi, tatăl fostului ministru a Finanţelor, din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, Bogdan Drăgoi, un apropiat al cuplului Elena Băsescu – Bogdan Ionescu. Dan Drăgoi este un intim al cuscrului lui Traian Băsescu, Constantin Bebe Ionescu, cei doi fiind chiar parteneri de afaceri într-un offshore, Sidex International LTD, care a gravitat în jurul Combinatului Sidex Galaţi.
Un alt mare partener de afaceri al Romcontrol în compania înfiinţată în 2014 este SC Socefin SRL (cu 15,97%), companie controlată de operatorul SOCEP SA (care are, la rândul ei, 7,58& din acţiunile SC Investiţii şi Managemen Port Constanţa SA), deţinut, la rândul lui, de Grupul DD Constanţa. SOCEP SA este controlată de Stere Samara, un apropiat al liberalului constănţean Puiu Haşotti. Alţi asociai ai SC Investiţii şi Management Port Constanţa SA sunt Casa de Expediţii Phoenix SA (cu 0,8%), deţiună de verii Nicolae şi Ion Duşu. Niclae Duşu este director al Socep SA şi face parte din lista milionarilor Constanţei, un apropiat al lui Mircea Băsescu.
Asociaţii lui Jihad El Khalil, arendaşul lui Udrea şi Băsescu de la Nana
Spectaculos este că, din lista acţionarilor companiei înfiinţate în 2004, fac parte SC Minmetal SA (cu 3,99%), North Star Shipping SRL (cu 3,99%) şi Nord Marine SRL (cu 0.01%). Toate aceste companii sunt controlate de un anume Liviu Ghebaur, partener de afaceri cu libanezul Jihad El Khalil, ambii cercetaţi de DIICOT pentru constituirea unu grup infracţional organizat şi evaziune fiscală cu cereal. Din aceeaşi grupare de firme, mai face parte şi Unidet Shipping Agency SRL (care deţine 15,97% din acţionariatul SC Investiţii şi Management Port Constanşa SA), controlată de Cătălin Trandafir, un apropiat al lui Eugen Bogatu, fost şef al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Adiministraţia Porturilor Constanşa, condamnat la închisoare cu executare î dosarul lui Saaid Baklini. Cătălin trandafir este şi el cercetat în dosaryk lui Ghebaur şi Jihad El Khalil.
Relaţia lui Jihad El Khalil cu Elena Udrea a fost devoalată după ce blonda lui Băsescu a intrat în afaceri agricole în comuna Nana. În 2013, Elena Udrea a derulat, prin intermediul lui Culiţă Tărâţă, afaceri cu libanezul, după ce a devenit reprezetanta oficială al familiei fostului preşedinte în ceea ce priveşte lucrările agriclole effectuate pe terenul de la Nana, achiziţionat de Ioana Băsescu, Firma Elenei Udrea, Agro Green Nana SRL, a încheiat un contract de consultanşă cu Agricost, controlată de Culiţă Tărâţă, pentru cele 290 de hectare de teren ale lui Băsescu. Agricost a încasat 91.000 de lei, dar a cedat lucrarea către compania Agro Chirnogi, controlată de Jihad El Khalil.
Libanezul este acuzat de procurorii DIICOT, împreună cu Liviu Ghebaur şi Cătălin Trandafir, dar şi de mai muţi inculpaţi cercetaţi în dosar, într-o anchetă privind infracţiuni de evaziune fiscală cu cereal în portul Constanţa.
Din companie în companie spre interesul final/Toate drumurile duc la fostul preşedinte
Angajatorul lui Mircea Toader, pe lista acţionarilor
Un procent de 1,6 la sută din acţiunile societăţii SC Investiţii şi Management Port Constanşa SA este deţinut de compania SC TTS Operator SRL. Aceasta din urmă face parte dintr-un grup de firme foarte influent apropiat lui Traian Băsescu şi al deputatului PNL Mircea Toader.
Este vorba despre reţeaua Transport Trade Services SA (TTS), în spatele acestei firme se află interese apropiate grupului Traian Băsescu – Mircea Toader (deputat ex-PDL de Galaţi), prin intermediul fostului coleg al acestuia din urmă, Mircea Alexandru Mihăilescu, pe vremea când lucra la Navrom Galaţi. Despre patronul grupului TTS, presa a scris că a fost ofiţer de securitate, înainte de 1989.
Mircea Alexandru Mihăilescu, acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC TTS SA Bucureşti este constănţean, la origine şi a activat în cadrul Companiei de Navigaţie Fluvială Navrom SA Galaţi, companie pe care a reuşit să o cumpere, în sensul că pachetul majoritar de acţiuni a fost tranzacţionat la bursă, treptat, de către Mihăilescu, adică de persoana care a coordonat-o, la vremea respectivă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
Grupul TTS este unul extrem de bine dezvoltat pe cadavrele fostelor companii de stat de profil. Astăzi, din grupul de afaceri fac parte firmele SC Barexim SRL Bucureşti, SC Transfer International Spedition SRL, SC Transport Trade Service (TTS) SA, SC TTS Operator SRL Constanţa şi CN Fluvială Navrom SA Galaţi.TTS este o companie menţionată, în anul 2010, ca având un patron aflat în top 300 miliardari evidenţiaţi de Revista Capital, averea lui Mircea Alexandru Mihăilescu fiind estimată undeva între 140 şi 150 de miloane de euro. Acţionar minoritar la TTS SA, cu 5 la sută, este actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Navrom SA Galaţi, Constantin Hârţan. În anul 2010, TTS SA a achiziţionat un pachet de 10,2 la sută din acţiunile societăţii Socep SA Constanţa, pentru care a plătit suma de 3,28 milioane de euro, Mihăilescu Alexandru Mircea intrând, astfel, în afaceri serioase derulate prin Portul Constanţa.
Sprijin de la vârf, interese înalte
Surse gălăţene susţin că toate afacerile derulate de Mircea Alexandru Mihăilescu, acum acţionar majoritar al Navrom Galaţi şi al grupului de firme TTS au beneficiat de sprijin de la vârful statului, printre apropiaţii afaceristului aflându-se fostul preşedinte Traian Băsescu (fost ofiţer de marină, fost ministru al transporturilor), dar şi deputatul ex-PDL de Galaţi Mircea Toader (fost director general al Navrom Galaţi), Mihăilescu se cunoaşte cu parlamentarul Mircea Toader dinainte de 1989, de pe vremea când ambii lucrau la Navrom. Mircea Toader a lucrat, între anii 1969 – 1976, ca ofiţer mecanic la Navrom Constanţa, iar între 1990 – 1991 (pe vremea ministeriatului de la Transporturi al lui Traian Băsescu), a ocupat funcţia de director general a Navrom Galaţi. Din 1991 pana în 1992, a ocupat poziţia de director al Grupului de Nave la Petromin SA Constanţa. Mircea Toader s-a aflat, însă, în urmă cu cinci ani, pe ştatul de plată al lui Mihăilescu. Potrivit declaraţiei de avere publicată de deputatul Toader în 2012, rezultă că, în cursul anului 2011, parlamentarul PDL a încasat suma de 12.000 de euro de la TTS SA Bucureşti, în calitate de inginer colaborator.
Cum se aranjează business-urile
Traian Băsescu a fost implicat în afacerile NAVROM, cel puţin în calitate de marinar, de secretar de stat şi, ulterior, de ministru al Transporturilor. Printre apropiaţii săi, pe linie de partid, se numără deputatul ex-PDL Mircea Nicu Toader, fost director general al Navrom SA Galaţi. Angajat la NAVROM, pe vremea directoratului lui Mircea Toader, a fost Mircea Alexandru Mihăilescu, actualul patron al Navrom şi al grupului de firme TTS.
Aşa cum aminteam mai sus, din grupul de firme TTS fac parte mai multe companii. Să luăm, ca exemplu, structura acţionariatului societăţii Cargo Trans Vagon SA Bucureşti, administrată de Mircea Alexandru Mihăilescu. La această firmă deţin acţiuni doar persoane juridice: SC Barexim SRL – unde acţionar şi administrator este mâna dreaptă a lui Mihăilescu, Lucica Bărbulescu; SC Transfer International Spedition SRL, reprezentată de aceeaşi Lucica Bărbulescu; SC TTS SA, reprezentată de Mircea Alexandru Mihăilescu; SC TTS Operator SA, reprezentată de Iordan Barbălată şi SC CN Navrom SA Galaţi, reprezentată de Mihăilescu Alexandru Mircea. Observăm, aşadar, o implicare majoră a Lucicăi Bărbulescu în afacerile lui Mircea Mihăilescu. Firma Lucicăi Bărbulescu, Barexim SA, dar şi TTS SA – reprezentată de însuşi Mihăilescu, deţin acţiuni în cadrul societăţii Trans Europa Port SA Galaţi, alături de firma Trans Europa SA Galaţi.
Potrivit unei încheieri de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din anul 2008, reprezentant al Trans Europa Port SA Galaţi este un anume Victor Chirana, mandatar al acţionarului Toader Nicu Mircea, nimeni altul decât liderul foştilor deputaţi democrat-liberali.
Documentele care arată încrengătura din acţionariatul SC Investiţii şi Management Port Constanţa pe www.jurnalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu