miercuri, 27 aprilie 2016

Zgonea, exclus din PSD: Am asistat la o decizie profund nedreaptă; rămân ataşat valorilor social-democrate

27 Apr 2016 - 15:27
Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a fost exclus din partid, potrivit unor surse din formaţiunea social-democrată.

Comitetul Executiv Naţional al PSD, întrunit miercuri, a decis în unanimitate excluderea lui Zgonea.

Valeriu Zgonea a catalogat miercuri drept "profund nedreaptă" decizia de excludere a sa din PSD.

"Astăzi, am asistat la o decizie profund nedreaptă. (...) Eu rămân ataşat valorilor social-democrate. (...) Am acceptat decizia lor, nu comentez", a declarat Zgonea.

Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a fost exclus din partid, potrivit unor surse din formaţiunea social-democrată.

Comitetul Executiv Naţional al PSD, întrunit miercuri, a decis în unanimitate excluderea lui Zgonea.
Sursa: AGERPRES
Citeşte mai multe despre:   valeriu zgonea,   psd,   liviu dragnea

joi, 21 aprilie 2016

Reacția acidă a doctorului Leon Dănăilă după ce a fost fotografiat la metrou

20 Apr 2016 - 15:41
Neurochirurgul Leon Dănăilă reacționează public după ce pe rețelele de social media o fotografie cu el circulând cu metroul face senzație.
"Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate normală este un subiect de ştire. Aş dori, totuşi, să fac următoarele precizări:

Citeşte şi Operează pe creier și la 82 de ani! Află incredibila poveste a unui neurochirurg român, acad. Leon Dănăilă

1. Folosesc metroul bucureştean, în primul rând, pentru că mi se pare esenţial să fac cât mai multă mişcare pentru întreţinerea sănătăţii. Drumul până la metrou şi de la staţia de destinaţie până acasă este o plăcere după multe ore de muncă şi, de asemenea, o excelentă metodă de a stimula şi întreţine sistemul muscular şi cardiovascular. Am avut un autoturism până anul trecut, dar am renunţat la el, tocmai pentru că, pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare. Le recomand şi pacienţilor mei să lupte împotriva sedentarismului, pentru că nu poate fi decât în beneficiul lor. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil să îmi administrez singur treburile gospodăreşti. Micile cumpărături în drum spre casă fac şi ele parte din necesarul vieţii şi sunt recunoscător pentru faptul că mă pot ocupa singur de acest aspect şi chiar îmi face plăcere să fac asta.

2. Utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele mele pentru ceea ce înseamnă civilizaţie. Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta. Mă bucur să aflu că personalităţi importante din politică. atât din România cât şi din Vest înţeleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, pe care îl puteți vedea în fotografie.

3. Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul alegând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele.

4. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat. Vă mulţumesc", se arată în mesajul postat pe Facebook de profesorul Dănăilă.
Citeşte mai multe despre:   Leon Dănăilă,   prof. dr. Leon Dănăilă

miercuri, 13 aprilie 2016

Marian Munteanu, fostul lider al "golanilor": "Să nu credeţi că ăştia pe care-i vedeţi la TV ne conduc"

Autor: Carmen Dragomir 15 Noi 2011 - 16:55
Usor grizonat, imbracat in jeansi si geaca de motor, trage adanc dintr-o tigara, cu miscari lente. Gestul lasa la vedere jumatatile de degete goale ce ies dintr-o manusa de piele perforata, speciala pentru condus. Fumul de tutun ars se infasoara in barba-i incaruntita de cei 20 de ani care au trecut. Imaginea pastreaza ceva din parfumul de "golan" care canta in ’90 in Piata Universitatii: "Mai bine haimana, decat tradator/ Mai bine huligan, decat dictator/ Mai bine golan, decat activist/ Mai bine mort decat comunist".

Intr-o duminica tarzie, a coborat dinspre catunul cocotat pe un deal, acolo unde se retrage cea mai mare parte a timpului, departe de impostura lumii pe care o resimte. Sta picior peste picior si se uita detasat la tinerii zgomotosi din jur, adunati la singura carciuma deschisa din micul oras. Asa l-am intalnit la Breaza pe Marian Munteanu, fostul lider al studentilor din perioada ’89-’91, "golanul" batut crunt de mineri la 14 iunie 1990. Atunci, Denes Domokos, sef de schimb la mina Livezeni, a incercat sa-i taie capul cu securea studentului de 28 de ani, devenit "inamicul numarul 1". Studentul Munteanu a fost arestat in dimineata de 13 iunie 1990, eliberat cateva ore mai tarziu, apoi sechestrat fli batut cu bestialitate in subsolurile Universitatii. In acea zi a ajuns la spital in moarte clinica. Dupa numai 4 zile a fost din nou arestat si incarcerat la Jilava timp de doua luni. "Ma asteptam la ce e mai rau, banuiam ce mi se pregatea. Moartea este, pana la urma, inevitabila nu-i asa? Toti murim, e doar o trecere", povesteste Marian Munteanu.

Liderul protestelor anticomuniste din 1990 a ajuns acum la o singura concluzie: "Nu e nimic nou sub Soare…". Iar "suferinta imbogateste spiritul", desi el crede ca n-a trait aproape nimic fata de ce au trait cei din generatia bunicului sau. "Bunicul din partea tatalui, Teofan Munteanu, care era invatator si ofiter in armata romana, a fost detinut politic in lagarele de concentrare Vorkuta si Norilsk, in Siberia. Pe langa ce a patimit el, mie nu mi s-a intamplat nimic", spune Marian Munteanu.

Dupa experientele avute a invatat sa fie discret, dar mai ales rezervat. Aparitii in presa nu accepta mai mult de una pe an si este foarte atent cu cine sta de vorba.

Ce mai face azi fostul "golan"? Din ’99 preda cursuri de etnologie, antropologie si folclor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucu­resti, ca profesor asociat. Inainte de asta, pentru ca nu-l angaja nimeni, a infiintat o agentie de resurse umane, unde a si lucrat niste ani buni. Acum, spune el, mai detine ceva actiuni, ca ac­tionar minoritar, dar vrea sa se re­tra­ga complet din orice activitate ci­tadina.

In rest, nu se uita la televizor, scrie car­ti de folcloristica, departe de Bu­curesti, pe un deal, intr-un satuc de munte nu departe de Breaza, are o sotie violonista si foarte multi nepoti din partea celor trei frati. Pe langa toate astea, o vaca, o vitica, trei caini, livada si padure. Si un singur scop in via­ta, acelasi pe care spune ca l-a avut din­totdeauna: "O justa cumpana a sufletului". Nu stie insa daca va reusi sa-l atinga. "Dupa ce treci prin in­cercari grele, reinveti sa pretuiesti viata simpla, lucrurile aparent mici care iti umplu sufletul. Sanatatea sufleteasca este ceea ce ar trebui sa ne preocupe mai mult decat orice", crede Marian Munteanu. Nu vrea sa-si publice inca memoriile pentru ca, spune el, probabil nu l-ar crede nimeni: "Noianul de falsificari si de minciuni a fost atat de puternic incat e nevoie inca de ceva timp pentru ca oamenii sa realizeze cat de mult si mai ales cum si de catre cine au fost mintiti".

Vreo patru ani dupa liceu a lucrat ca muncitor necalificat. Traia boem, dadea cu tarnacopul la metrou si era multumit. La 25 de ani se saturase de bataturile de la maini si asa s-a apucat de facultate. A ucenicit in preajma lui Petre Tutea, Dumitru Staniloae, Ernest Bernea. Cea mai mare bucurie pe care a avut-o in acei ani a fost cand Tutea i-a spus, in sfarsit, pe numele mic. "In primul an imi spunea «domnu’ Munteanu» sau «domnu’ Teofan». Cand mi-a spus prima data simplu, «draga Marian», am avut bucuria trecerii celui mai mare examen din viata mea." Unii dintre tinerii carora le predau ma in­trea­ba cum de am ajuns in preajma unor asemenea personalitati. Eu le spun: "Foarte simplu. M-am dus, m-am prezentat si am staruit in dorinta de a invata de la dansii. E adevarat in­sa ca multi dintre acestia nu mai au poate aceeasi disponibilitate ca generatia varstnica din tineretea mea. Si, in plus, studentii de azi sunt im­pinsi in directii adesea destul de ne­fe­ricite, cultural vorbind", crede Ma­rian Munteanu.

Despre tentativa din anii 2000 de a intra in politica, fostul lider al studentilor povesteste ca a fost invitat de un grup de politicieni sa participe la un proiect ce parea bine intentionat: "Dupa putina vreme, insa, a devenit evident ca vedeam lucrurile in mod diferit. Le-am urat succes, dar a trebuit sa ma retrag, asa am considerat ca e corect. Ei au continuat intr-una din directiile care s-au si impus, de altfel, in ultimii 10 ani in viata noastra politica".

Apropo de ceea ce se intampla as­tazi cu societatea romaneasca, Ma­rian Munteanu crede ca unii dintre noi "avem doar iluzia libertatii, dar nu suntem inca liberi cu adevarat. Unii nu am reusit sa ne debarasam de o mentalitate de oameni dependenti, asistati, incapabili sa-si gestio­ne­ze singuri problemele. Este si con­se­cinta inertiala a ultimelor trei secole de subordonare imperiala, dar si a comportamentului sinucigas al eli­tei noastre cultural-politice. Traim un proces accelerat de destramare, ne subminam propia identitate, ne ri­si­pim cu prea mare usurinta dar, fiind un popor vechi, vom supra­vie­tui. Da, vom supravietui, in pofida dezas­trului actual si in pofida de­fe­tismului sincer sau dirijat al unor prea vocali directori de opinie".
Citeşte mai multe despre:   Piata Universitatii,   marian munteanu,   golani,   ce-au fost si ce-au ajuns

Marian Munteanu explică relaţia sa cu Virgil Măgureanu din anul 2000

Autor: Antena 3 12 Apr 2016 - 22:25
Proaspătul candidat al PNL pentru Primăria Capitalei a dat explicaţii privind relaţia sa cu fostul şef al SRI Virgil Măgureanu. În anul 2000, Marian Munteanu a fost desemnat candidat la preşedinţie de Partidul Naţional Român, condus de Măgureanu. Acum spune că singurul scop al acelei colaborări era oprirea lui Ion Iliescu, transmite Digi 24.
„Măgureanu, ca şi cu alţi liderii ai alianţei de acum... Naţionale din 2000 am discutat foarte puţin. Pentru că acolo era o echipă politică. Eu personal am avut negocieri cu dânşii pentru că am sperat să poată fi oprit domnul Ion Iliescu, care candida la preşedinţia României. Din păcate, dânşii au văzut altfel lucrurile şi nu am avut posibilitatea ueni coperări. Repet, sunt totuţi o persoană care vine din societatea civilă şi vă rog să mă credeţi că ştiu să-mi menţin punctele de vedere şi să mi le apăr. Din acest punct de vedere, mulţi politicieni nu sunt foarte relaxaţi în ceea ce priveşte relaţia cu mine, aşa cum, în general, politicienii nu sunt relaxaţi în relaţia cu societatea civilă. Însă sper ca de data aceasta chiar să fie un nou început. Repet, o să dau toate explicaţiile necesare cu privire la orice este legat de trecutul meu, de biografia mea, de activitatea mea. Dar vrea să fiţi siguri că nu este nimic şi nu există nimic în activitatea mea civică, profesională, culturală, ştiinţifică, social-politică de care să-mi fie ruşine sau care să poată constitui un element de natură a aduce prejudicii de imagine, de credibilitate şi aşa mai departe”, a răspuns Marian Munteanu unei întrebări privind relaţia pe care o mai are cu Virgil Măgureanu.
MAI MULTE DETALII & VIDEO, PE ANTENA3.RO
Citeşte mai multe despre:   marian munteanu,   virgil magureanu,   ion iliescu,   primaria capitalei

Mai bine liberal decât golan? Marian Munteanu, alesul PNL

Autor: Marius Gîrlașiu 13 Apr 2016 - 08:28
Mai bine liberal decât golan? Marian Munteanu, alesul PNL VIRGIL PAVEL/ROMPRES / Foto
În criză de timp şi de idei, liberalii l-au ales pe fostul lider al studenţilor din timpul manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii, Marian Munteanu, să candideze din partea PNL la Primăria Capitalei. Calculele pentru alegerile din iunie au fost date peste cap după ce fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu a dat semne că se gândeşte să candideze. Traian Băsescu aşteaptă şi el să intre în cursă.
Reuniţi ieri într-o şedinţă de urgenţă, liberalii l-au ales pe fostul lider al Ligii Studenţilor din perioada 1989-1991, Marian Munteanu, să candideze din partea PNL pentru postul de primar general al Capitalei, propunerea urmând să fie validată de Biroul Politic. Munteanu a semnat adeziunea la PNL chiar în timpul şedinţei Comisiei de unificare a partidului. Rămaşi fără variante după refuzul categoric al lui Cătălin Predoiu, liderul organizaţiei PNL Bucureşti, liberalii l-au ales pe fostul lider anti-comunist să intre în bătălia cu senatoarea Gabriela Firea (PSD) şi Nicuşor Dan (USB) la alegerile din iunie. De altfel, chiar Predoiu a fost cel care le-a propus liberalilor varianta susţinerii lui Marian Munteanu. “Domnul Cătălin Predoiu a făcut această propunere, în această şedinţă şi a fost votată, mai puţin o abţinere. Ne-am gândit foarte bine şi ţinând cont de ceea ce spun colegii care sunt în teren, opţiunea bucureştenilor este de a se îndrepta spre un caniddat care să vină din zona societăţii civile”, a declarat liderul PNL Vasile Blaga. “Mie mi se pare că am făcut propunerea perfectă. În urma discuţiilor cu toţi colegii am ajuns la concluzia să propunem un simbol politic, nu un om politic, reprezentant al societăţii civile, un om care este un simbol al anilor `90, un reprezentant al studenţilor de la acea vreme şi un simbol al mişcării anticomuniste”, a explicat Alina Gorghiu. ”Cu Marian Munteanu candidat, PNL arată clar că face ceea ce societatea civilă aşteaptă de la PNL să facă”, a reacţionat şi europarlamentarul Cristian Buşoi, primul candidat lansat de liberali în competiţie.

Tăriceanu se mai gândeşte
Nu doar lansarea lui Marian Munteanu în cursa pentru Bucureşti schimbă calculele în bătălia electorală. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a dat de înţeles că se gândeşte serios să candideze şi el la Capitală. “Nu vă ascund că sunt mulţi colegi de-ai mei din ALDE care consideră că o candidatură a mea la Primăria Capitalei ar fi un plus pentru partid şi eu analizez foarte serios aceste lucruri, dar mai ales din perspectiva obiectivului strategic pe care îl avem şi care este intrarea în Parlament”, a explicat liderul ALDE, care ar fi decis să candideze potrivit surselor Jurnalului Naţional. Tot ieri, social-democraţii şi-au reafirmat susţinerea pentru Gabriela Firea, după zvonurile potrivit cărora PSD ar pregăti în secret retragerea senatoarei pentru a-l susţine pe C.P. Tăriceanu într-o alianţă cu ALDE. ”Gabriela Firea este candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, iar susţinerea sa nu a fost niciun moment pusă în discuţie în interiorul partidului. Toţi membrii PSD o susţin 100% pe Gabriela Firea în competiţia electorală pentru Capitală”, au precizat pesediştii, însă n-ar fi exclus ca PSD să facă rocada cu Tăriceanu.


Băsescu, în ultima clipă?
Bătălia din iunie ar putea deveni explozivă, dacă fostul preşedinte Traian Băsescu ar intra şi el în cursa pentru Primăria Generală. Deocamdată, formaţiunea lui Băsescu nu şi-a desemnat candidatul pentru Primăria mare a Capitalei, însă termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 26 aprilie, timp suficient ca Băsescu să dea ultima lovitură politică. “Niciodată nu am exclus, dar nici nu am afirmat că o voi face. Voi anunţa decizia la momentul potrivit”, spunea liderul PMP la începutul anului.

Theodor Paleologu, deputat PNL
“Nu îl voi susţine pe Marian Munteanu în calitate de candidat PNL la Primăria Capitalei. Este o piramidală imbecilitate, semn că partidul se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică”

Gluma zilei: “PNL preferă Opoziţia. Opoziţia şi procentele mici”
Marian Munteanu a fost liderul manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii care au început în primăvara anului 1990 şi s-au încehiat cu reprimarea lor brutală prin intervenţia minerilor în iunie 1990. Pe 13 iunie, Marian Munteanu a fost arestat, eliberat, iar pe 14 iunie a fost bătut cu bestialitate de un grup de mineri, unul dintre ei intenţionând chiar să-l decapiteze. În mediul online au apărut deja primele glume după alegerea liberalilor. “PNL preferă Opoziţia. Opoziţia şi procentele mici”, este gluma care ieri a făcut furori pe reţelele de socializare.









Firma de la ANRP a familiei Paul-Vass, asociată cu portuarii lui Traian Băsescu

Autor: Ion Alexandru 13 Apr 2016 - 10:32
Unul dintre cei mai controversaţi evaluatori ai ANRP, Romcomtrol SA, companie controlată de familia soţului vicepreşedintelui PNL, Andreea Paul Vass, s-a asociat cu grupurile de interese din Portul Constaţa apropiate fostului preşedinte Traian Băsescu şi al cuscrului acestuia, Bebe Ionescu. Condusă, în prezent, de Cristian Mihai Paul, SC Romcontrol SA a devenit, imediat după alegerile europarlamentare din anul 2014, partenerul de business al companiilor controlate de familia lui Dan Drăgoi, Liviu Ghebaur (partener al libanezului care a lucrat terenurile de la Nana), Gabriel Comănescu, dar şi al unei firme ce a aparţinut, în trecut, rudelor fostului şef al spionajului, Ioan Talpeş. Este vorba despre Societatea Comercială de Investiţii şi Management Port Constanţa SA, din care face parte şi o companie a grupului TTS, care a gravitat, ani de zile, în jurul NAVROM SA Galaţi, al cărui patron se află în relaţii extrem de apropiate cu actualul deputat liberal, Mircea Toader, un apropiat al ex-preşedintelui Traian Băsescu. “Jurnalul Naţional” prezintă schema acestei afaceri care demonstrează, încă o dată, dacă mai era nevoie, că, deşi s-au despărţit politic, grupurile de influenţă ale fostului Partid Democrat-Liberal încă mai derulează operaţiuni cu cercurile de interese ale lui Traian Băsescu.

În mai 2014, după alegerile europarlamentare, au avut loc mişcări extrem de interesante pe scena politică. USL s-a rupt, PNL s-a încuscrit cu fostul partid al lui Traian Băsescu, PDL, iar foştii băsişti s-au grupat sub sigla foştilor aliaţi ai PSD. Exact atunci, marii operatori portuari care acţionează şi controlează Portul Constanţa, majoritatea aflaţi în cercul de interese al lui Traian Băsescu, au decis să-şi unească “forţele” în cadrul unei firme de consultanţă pentru afaceri şi management. Este vorba despre milionari de top din Constanţa, cu legături la vârful puterii politice din perioada 2008 – 2012.

Un traseu bine stabilit
Astfel, în data de 27 mai 2014, ia fiinţă, în Constanţa, Societatea de Investiţii şi Management Port Constanţa SA, cu 22 de acţionari persoane juridice şi adinistrată de afaceriştii portuari Sorin Constantin Greceanu, Gabriel Valentin Comănescu, Viorel Panait, Iancu Adrian Stavrositu şi Nicolae Dusu. În structura acţionariarului găsim, cu 0,8% din acţiuni, şi compania deţinută de familia fostului consilier al lui Traian Băsescu şi Emil Boc, Andreea Paul Vass, SC Romcontrol SA. Societatea este unul dintre principalii evaluator ai ANRP, pe vremea când instituţia era condusă de Alina Bica, Ingrid Zaarour sau Crinuţa Dumitrean şi când au fost date “tunurile” de sute de milioane de euro investigate, astăzi, de DNA, în peste cinci dosare penale.
Însăm întreaga structură a acţionariatului acestei companii este una mai mult decât interesantă şi implică foarte multe societăţi ai căror deţinători fac parte din cercul de interese al fostului preşedinte.
Prima companie asociată, cu 7,98 la sută din acţiuni, se numeşte Grup Servicii Peroliere Shipyard SRL, controlată de milionarul constănţean Gabriel Valentin Comănescu, cunoscut ca fiind unul dintre miliardarii lui Traian Băsescu, implicat în mai multe afaceri controversate, printre care se numără şi cea privid terminalul de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.
O altă societate asociată se numeşte Phoenix Shipping And Trading LTD.Co SRL, care deţine 0,08% din acţiunile SC Investiţii şi Management Port Constanţa SA, firmă înfiinţată de Gheorghe Talpeş, fratele fostului şef al sionajului românesc şi consilier prezidenţial, Ioan Talpeş. În final, firma a ajuns în portofoliul unui anume Cătălin Grigorenco. Un alt acţionar, cu 7,18% din părţile sociale, este Compania de Remorcare Maritimă COREMAR SA, contrloată de Adrian Iancu Stavrositu, soţul fostei deputate PDL, Maria Stavrositu.
Adrian Iancu Stavrositu este un broker, apropiat fostului guvern portocaliu, implicat în ultima vizită pe care Traian Băsescu a efectuat-o, în calitate de preşedinte. în Japonia.


Încrengătură de nume influente
Lucrurile merg şi mai departe. Romned Port Operator SA deşine, la rândul ei, 15,97% din acţiunile SC Investiţii şi Management Port Constana SA, fiind unul dintre principalii asociaţi. Compania este controlată de familia lui Victor Băldescu  şi de Sorin Greavu, cunoscuţi în piaţă drept “regii plajelor”, parteneri de afaceri cu Dan Viorel Paul, cumnatul Andreei Paul Vass.
Tot printre acţionarii majoritari ai companiei din care face parte şi Romcontrol este SC Comvex SA. Firma este deţinută, în proporţie de 64%, de către  societatea bucureşteană Solidmed SRL, controlată de fostul general Dan Drăgoi, tatăl fostului ministru a Finanţelor, din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, Bogdan Drăgoi, un apropiat al cuplului Elena Băsescu – Bogdan Ionescu. Dan Drăgoi este un intim al cuscrului lui Traian Băsescu, Constantin Bebe Ionescu, cei doi fiind chiar parteneri de afaceri într-un offshore, Sidex International LTD, care a gravitat în jurul Combinatului Sidex Galaţi.
Un alt mare partener de afaceri al Romcontrol în compania înfiinţată în 2014 este SC Socefin SRL (cu 15,97%), companie controlată de operatorul SOCEP SA (care are, la rândul ei, 7,58& din acţiunile SC Investiţii şi Managemen Port Constanţa SA), deţinut, la rândul lui, de Grupul DD Constanţa. SOCEP SA este controlată de Stere Samara, un apropiat al liberalului constănţean Puiu Haşotti. Alţi asociai ai SC Investiţii şi Management Port Constanţa SA sunt Casa de Expediţii Phoenix SA (cu 0,8%), deţiună de verii Nicolae şi Ion Duşu. Niclae Duşu este director al Socep SA şi face parte din lista milionarilor Constanţei, un apropiat al lui Mircea Băsescu.

Asociaţii lui Jihad El Khalil, arendaşul lui Udrea şi Băsescu de la Nana
Spectaculos este că, din lista acţionarilor companiei înfiinţate în 2004, fac parte SC Minmetal SA (cu 3,99%), North Star Shipping SRL (cu 3,99%) şi Nord Marine SRL (cu 0.01%). Toate aceste companii sunt controlate de un anume Liviu Ghebaur, partener de afaceri cu libanezul Jihad El Khalil, ambii cercetaţi de DIICOT pentru constituirea unu grup infracţional organizat şi evaziune fiscală cu cereal. Din aceeaşi grupare de firme, mai face parte şi Unidet Shipping Agency SRL (care deţine 15,97% din acţionariatul SC Investiţii şi Management Port Constanşa SA), controlată de Cătălin Trandafir, un apropiat al lui Eugen Bogatu, fost şef al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Adiministraţia Porturilor Constanşa, condamnat la închisoare cu executare î dosarul lui Saaid Baklini. Cătălin trandafir este şi el cercetat în dosaryk lui Ghebaur şi Jihad El Khalil.
Relaţia lui Jihad El Khalil cu Elena Udrea a fost devoalată după ce blonda lui Băsescu a intrat în afaceri agricole în comuna Nana. În 2013, Elena Udrea a derulat, prin intermediul lui Culiţă Tărâţă, afaceri cu libanezul, după ce a devenit reprezetanta oficială al familiei fostului preşedinte în ceea ce priveşte lucrările agriclole effectuate pe terenul de la Nana, achiziţionat de Ioana Băsescu, Firma Elenei Udrea, Agro Green Nana SRL, a încheiat un contract de consultanşă cu Agricost, controlată de Culiţă Tărâţă, pentru cele 290 de hectare de teren ale lui Băsescu. Agricost a încasat 91.000 de lei, dar a cedat lucrarea către compania Agro Chirnogi, controlată de Jihad El Khalil.
Libanezul este acuzat de procurorii DIICOT, împreună cu Liviu Ghebaur şi Cătălin Trandafir, dar şi de mai muţi inculpaţi cercetaţi în dosar, într-o anchetă privind infracţiuni de evaziune fiscală cu cereal în portul Constanţa.

Din companie în companie spre interesul final/Toate drumurile duc la fostul preşedinte

Angajatorul lui Mircea Toader, pe lista acţionarilor

Un procent de 1,6 la sută din acţiunile societăţii SC Investiţii şi Management Port Constanşa SA este deţinut de compania SC TTS Operator SRL. Aceasta din urmă face parte dintr-un grup de firme foarte influent apropiat lui Traian Băsescu şi al deputatului PNL Mircea Toader.
Este vorba despre reţeaua Transport Trade Services SA (TTS), în spatele acestei firme se află interese apropiate grupului Traian Băsescu – Mircea Toader (deputat ex-PDL de Galaţi), prin intermediul fostului coleg al acestuia din urmă, Mircea Alexandru Mihăilescu, pe vremea când lucra la Navrom Galaţi. Despre patronul grupului TTS, presa a scris că a fost ofiţer de securitate, înainte de 1989.
Mircea Alexandru Mihăilescu, acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC TTS SA Bucureşti este constănţean, la origine şi a activat în cadrul Companiei de Navigaţie Fluvială Navrom SA Galaţi, companie pe care a reuşit să o cumpere, în sensul că pachetul majoritar de acţiuni a fost tranzacţionat la bursă, treptat, de către Mihăilescu, adică de persoana care a coordonat-o, la vremea respectivă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
Grupul TTS este unul extrem de bine dezvoltat pe cadavrele fostelor companii de stat de profil. Astăzi, din grupul de afaceri fac parte firmele SC Barexim SRL Bucureşti, SC Transfer International Spedition SRL, SC Transport Trade Service (TTS) SA, SC TTS Operator SRL Constanţa şi CN Fluvială Navrom SA Galaţi.TTS este o companie menţionată, în anul 2010, ca având un patron aflat în top 300 miliardari evidenţiaţi de Revista Capital, averea lui Mircea Alexandru Mihăilescu fiind estimată undeva între 140 şi 150 de miloane de euro. Acţionar minoritar la TTS SA, cu 5 la sută, este actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Navrom SA Galaţi, Constantin Hârţan. În anul 2010, TTS SA a achiziţionat un pachet de 10,2 la sută din acţiunile societăţii Socep SA Constanţa, pentru care a plătit suma de 3,28 milioane de euro, Mihăilescu Alexandru Mircea intrând, astfel, în afaceri serioase derulate prin Portul Constanţa.

Sprijin de la vârf, interese înalte
Surse gălăţene susţin că toate afacerile derulate de Mircea Alexandru Mihăilescu, acum acţionar majoritar al Navrom Galaţi şi al grupului de firme TTS au beneficiat de sprijin de la vârful statului, printre apropiaţii afaceristului aflându-se fostul preşedinte Traian Băsescu (fost ofiţer de marină, fost ministru al transporturilor), dar şi deputatul ex-PDL de Galaţi Mircea Toader (fost director general al Navrom Galaţi), Mihăilescu se cunoaşte cu parlamentarul Mircea Toader dinainte de 1989, de pe vremea când ambii lucrau la Navrom. Mircea Toader a lucrat, între anii 1969 – 1976, ca ofiţer mecanic la Navrom Constanţa, iar între 1990 – 1991 (pe vremea ministeriatului de la Transporturi al lui Traian Băsescu), a ocupat funcţia de director general a Navrom Galaţi. Din 1991 pana în 1992, a ocupat poziţia de director al Grupului de Nave la Petromin SA Constanţa. Mircea Toader s-a aflat, însă, în urmă cu cinci ani, pe ştatul de plată al lui Mihăilescu. Potrivit declaraţiei de avere publicată de deputatul Toader în 2012, rezultă că, în cursul anului 2011, parlamentarul PDL a încasat suma de 12.000 de euro de la TTS SA Bucureşti, în calitate de inginer colaborator.

Cum se aranjează business-urile
Traian Băsescu a fost implicat în afacerile NAVROM, cel puţin în calitate de marinar, de secretar de stat şi, ulterior, de ministru al Transporturilor. Printre apropiaţii săi, pe linie de partid, se numără deputatul ex-PDL Mircea Nicu Toader, fost director general al Navrom SA Galaţi. Angajat la NAVROM, pe vremea directoratului lui Mircea Toader, a fost Mircea Alexandru Mihăilescu, actualul patron al Navrom şi al grupului de firme TTS.
Aşa cum aminteam mai sus, din grupul de firme TTS fac parte mai multe companii. Să luăm, ca exemplu, structura acţionariatului societăţii Cargo Trans Vagon SA Bucureşti, administrată de Mircea Alexandru Mihăilescu. La această firmă deţin acţiuni doar persoane juridice: SC Barexim SRL – unde acţionar şi administrator este mâna dreaptă a lui Mihăilescu, Lucica Bărbulescu; SC Transfer International Spedition SRL, reprezentată de aceeaşi Lucica Bărbulescu; SC TTS SA, reprezentată de Mircea Alexandru Mihăilescu; SC TTS Operator SA, reprezentată de Iordan Barbălată şi SC CN Navrom SA Galaţi, reprezentată de Mihăilescu Alexandru Mircea. Observăm, aşadar, o implicare majoră a Lucicăi Bărbulescu în afacerile lui Mircea Mihăilescu. Firma Lucicăi Bărbulescu, Barexim SA, dar şi TTS SA – reprezentată de însuşi Mihăilescu, deţin acţiuni în cadrul societăţii Trans Europa Port SA Galaţi, alături de firma Trans Europa SA Galaţi.

Potrivit unei încheieri de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din anul 2008, reprezentant al Trans Europa Port SA Galaţi  este un anume Victor Chirana, mandatar al acţionarului Toader Nicu Mircea, nimeni altul decât liderul foştilor deputaţi democrat-liberali.
Documentele care arată încrengătura din acţionariatul SC Investiţii şi Management Port Constanţa pe www.jurnalul.ro