miercuri, 15 iunie 2016

Astărăstoae: 600 de medici au plecat din ţară în două luni din cauza statutului de funcţionar public

Astărăstoae: 600 de medici au plecat din ţară în două luni din cauza statutului de funcţionar public

Aproape 600 de medici au plecat să muncească în străinătate, în primele două luni ale anului, după ce le-a fost conferit statutul de funcţionar public, ceea ce nu există nicunde în UE, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
Astărăstoae: 600 de medici au plecat din ţară în două luni din cauza stautului de funcţionar public (Imagine: HEPTA)
"Membrii corpurilor profesionale reglementate sectorial la nivel UE nu pot fi funcţionari publici sau echivalaţi cu aceştia. Medicii nu pot, pentru pacienţii lor, să fie martori sau denunţători cu excepţia infracţiunilor viitoare ce pun în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a altora. Dacă nu vor fi regmenetate aceste asptecte, atunci migraţia va spori. De exemplu în primele două luni ale lui 2015, după decizia ICCJ din 3 decembrie, de când medicul are calitatea de funcţionar public, 600 de medici au plecat să muncească în străinătate", a declarat Vasile Astărăstoae, joi, la Adunarea Genrală a CMR.
El a precizat că, din 2007, au plecat din ţară pentru a lucra în străinătate 18.000 de profesionişti din sănătate.
Potrivit preşedintelui CMR, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a stabilit că medicul angajat cu contract de muncă într-un spital de stat are calitatea de funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor articolului 175 din Codul Penal, medicul devine "subiect al infracţiunilor asociate funcţionarilor publici" şi actorul unor conflicte de interese.
"În reglementarea profesiei de medic nu funcţionează numai norma juridică, ci şi cea etică reprezentată de codurile deontologice. Normele etice primează în raport cu cele juridice în reglementarea profesiei medicale", a mai spus Astărăstoae, precizând că din această cauză medicul practică o medicină defensivă şi apare neîncrederea în relaţia medic-pacient.
CMR cere modificarea urgentă a Codului Penal, susţinând că membrii corpurilor profesionale reglementate sectorial la nivel UE nu pot fi funcţionari publici sau echivalaţi cu aceştia.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu